Rabarber bites
Afgelopen weekend kreeg ik weer heerlijk wat mee uit de groentetuin van mijn ouders. Dit keer was het ijsbergsla, krulsla, peulen en rabarber. De smaak van deze zelf verbouwde producten is zoveel malen lekkerder dan de producten die je (met name verpakt) in de winkel koopt.
Ik weet dat niet iedereen deze privileges heeft, maar laat het een reminder zijn dat het loont om extra moeite te doen voor je groente en fruit. Dat kan ik de vorm van zelf verbouwen maar ook door het bij een (biologische)boer te kopen.
Bakken met rabarber
Dan is er weer rabarber in overvloed, tijd om te bakken met rabarber. Het leuke aan rabarber is dat je er zulke mooie creaties mee kunt maken. Het is een hele kunst om gelijke stukjes rabarber te snijden van een stengel. Maar het is wel de moeite om het even te proberen.
De vulling van deze taart heb ik vooraf even gekookte zodat de aardbeien zich kunnen mengen met de rabarber. Zo ben ik er zeker van dat de taart overal even zoet is. Natuurlijk kun je de taart ook vullen met stukjes rabarber en aardbei (zonder dat ze vooraf gekookt zijn). Let dan bij het bakken er even op dat de rabarber wel gaar is voordat je de taart uit de oven haalt. Kies dan ook voor een crumble topping, omdat het met de stukjes ongekookte rabarber en aardbei lastiger is om een vlakke bovenkant mee te krijgen.
Rabarber Bites
Aangezien ik niet van de tussendoortjes ben, zijn deze bites echt een feestje als ontbijt. Je bakt ze de dag ervoor en de volgende ochtend hoef jij en/of het hele gezin zo maar een bite (of bites) te pakken. Deze bites eten tijdens de Lunch kan natuurlijk ook of als toetje.
Ik gebruik een vierkante springvorm van ongeveer 20cm bij 20cm. Afhankelijk van de grote, kun je hier 16 bites uithalen.
INGREDIËNTEN BODEM
- 150 gram speltmeel
- 150 gram havermout
- 100 gram kokosolie
INGREDIËNTEN VULLING
- 250 gram rabarber
- 250 gram aardbeien
- Limoensap van 1 limoen
INGREDIËNTEN CRUMBLE
- 50 gram speltmeel
- 50 gram havermout
- 25 gram kokosolie
BEREIDING
Pak een bakblik (ik vind een springvorm fijn) en vet deze in. Leg op de bodem een bakpapiertje, dit is gemakkelijker als je de taart wilt verplaatsten. Heb je geen springvorm, zorg dan dat je hele vorm bedekt is met bakpapier, zodat je de taart er na het bakken makkelijk uit kan halen.
Snij en was de rabarber en aardbeien. Kook ze vervolgens samen met een bodempje water in een pan totdat de rabarber gekookt is. Voeg het limoensap toe. Je kunt er een gladde mouse van maken, door wat langer door te koken. Je kunt het ook zo laten en goed doorroeren totdat het een egalere massa wordt. Laat dit wat afkoelen.
Voor de crumble: smelt de kokosolie en voeg de speltmeel en havermout toe. Meng tot een crumble.
Voor de bodem: smelt de kokosolie en voeg de speltmeel en havermout toe. Meng tot een egale massa. Druk dit mengsel stevig aan op de bodem van het bakblik.
Giet de rabarber met aardbeien over de bodem en verdeel over de bodem. Strooi de crumble over de rabarber met aardbeien.
Mocht je dit leuk en lekker vinden kun je de taart afmaken met een laagje rabarber (zie de foto’s).
Zet de taart in een voorverwarmde oven (170 graden Celsius), ongeveer 20-30 minuten.
Laat de taart goed afkoelen voordat je deze gaat aansnijden.
NOTES
- Wil je een knapperige crumble laag boven op de taart? Laat dan de laatste laag rabarber weg.
- Bewaren kan tot max 2-3 dagen. In een afgesloten bakje in de vriezer gaat ook prima langer.
- Ik voeg bewust geen suiker toe, de aardbeien maken het voor mij echt zoet genoeg.
Mocht je de bites niet zoet genoeg vinden, kun je wat honing toevoegen aan de rabarber aardbei vulling.
- Deze bars zijn lactosevrij, plantaardig en vegan.
- Deze bars zijn niet glutenvrij, maar wel glutenvrij te maken. Je kunt de speltmeel en havermout vervangen door boekweitmeel en vlokken of amandelmeel.
Enjoy!