Kikkererwtencrackers
De grote variatie aan recepten die je kunt maken met peulvruchten en dan met name met kikkererwten lijkt wel oneindig.
Er staan al verschillende recepten op de website met kikkererwten zoals, geroosterde kikkererwten, kikkererwten brood, falafel, humus en bij deze crackers gemaakt van kikkererwtenmeel.
Waarom wil je kikkererwten eten?
Om meerdere redenen en één daarvan is dat kikkererwten (peulvruchten in het algemeen) een goede bron zijn van plantaardige eiwitten. Een andere bron van eiwitten dan dierlijke eiwitten. Voor de variatie en meer verschillende soorten voedingsstoffen binnen te krijgen.
Verder zijn kikkererwten een goede bron van vezels en verschillende mineralen zoals molybdeen, mangaan, koper, ijzer en zink.
Het kan zijn dat jij ervaart dat je kikkererwten niet zo goed kunt verteren. Het is sowieso belangrijk om de kikkererwten lang genoeg te laten wellen en koken voordat je ze eet. Gebruik je altijd kant-en-klare kikkererwten is dit proces al voor je gedaan. Merk je dat je dan nog altijd moeite hebt met het verteren van kikkererwten dan zijn deze peulvruchten waarschijnlijk niet geschikt voor jou.
Het kan wel zo zijn dat je bijvoorbeeld deze kikkererwtencrackers prima kunt verteren. Dat is omdat deze crackers van het meel gemaakt zijn, oftewel de kikkererwten zijn al fijngemalen waardoor je spijsverteringskanaal dat niet meer hoeft te doen.
KIKKERERWTENCRACKERS
Oftewel crackers gemaakt van kikkererwtenmeel. Lekker als vervanging van de ‘gewone’ cracker, maar ook lekker als toastje.
Beleg je cracker met dat wat jij lekker vindt. Een laagje roomboter met wat Keltisch zeezout is een aanrader, maar onderschat de scone variant (dus met room en jam) niet (ook deze ingrediënten kunnen op de gezonde manier).
INGREDIËNTEN
- 200 gram kikkererwtenmeel
- 100 gram water
- Keltisch zeezout
- 1 tl bakpoeder
- 2 el olijfolie
BEREIDING
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Meng alle ingrediënten goed door elkaar. Dit kan in een ruime kom met een spatel of een lepel. Tot je op het punt komt dat dit steeds moeilijker wordt en kun je het mengen met je handen overnemen. Kneed het deeg tot een bal.
Rol het deeg met een deegroller uit. Het liefst direct op een bakpapier, dit scheelt veel gedoe als je het deeg op een bakplaat wilt leggen.
Je kunt zelf even kijken welke dikte je wilt aanhouden voor het deeg. Hoe dunner je de crackers maakt, hoe korter je bakprogramma wordt (houd hier rekening mee!). Ik maakte de crackers ongeveer 4-5 mm dik.
Snij lijnen/vierkanten in het deeg als je mooie vierkante crackers wilt. Doe dit voordat je start met bakken.
Bak de crackers ongeveer 20 minuten in de oven. Deze tijd is dus afhankelijk van de dikte van je crackers. Check na 20 minuten of je crackers droog zijn. Is dit niet zo, bak je crackers dan net zo lang totdat ze ‘uitgedroogd’ zijn.
Droge crackers zijn langer houdbaar. Zodra je crackers niet helemaal uitgedroogd zijn, kun je ze maar een dag of twee bewaren en verdwijnt het cracker effect natuurlijk.
NOTES
- Je kunt prima extra kruiden toevoegen voor extra smaak.
- Je kunt ook zaden of pitten toevoegen aan het deeg. Denk aan lijnzaad, chiazaad, zonnebloempitten, sesamzaad, etc.
- Dit recept is glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch en volledig plantaardig.
- Dit recept is perfect voor jou als jij het persoonlijk voedingsplan hebt met kikkererwten als eiwit ingrediënt. Houdt de hoeveelheid aangegeven peulvruchten aan voor de hoeveelheid kikkererwtenmeel. De verhouding met water is 2 : 1.
Enjoy!