Plan je gratis intake hier
Contact

Frisdrank

Cola vs Cola Light/Zero

We weten allemaal dat frisdrank niet past binnen een gezonde leefstijl (althans dat hoop ik). In dit blog wil ik je meenemen waarom het ene nog slechter is dan het andere.

Gezond verstand

Frisdrank is normaal gesproken niet iets waar ik aandacht aan wil besteden. Juist omdat het nergens goed voor is. Het is niets anders dan een bom aan suiker. Een gemiddeld glas van 200 ml cola bevat ruim 20 gram suiker. Dat zijn minimaal 5 suikerklontjes per glas.

“Gelukkig” heeft de industrie hier iets op bedacht: light en zero frisdranken. Beide bevatten 0 gram suiker per glas frisdrank en smaken net zo zoet. Ideaal zou je zeggen, toch?

Wat is beter?
Cola of Cola light of Cola Zero

Nou niet zo ideaal als je het mij vraagt. Heb je je wel eens afgevraagd waarom frisdrank light/zero nog steeds zo’n zoete smaak heeft terwijl het geen suiker en kcal bevat?

De industrie heeft de suiker eruit gehaald en vervangen door zoetstoffen. Aangezien zoetstoffen chemisch gezien geen suiker en kcal bevatten, klinkt dat ideaal. Vooral als het gaat om je gewicht als je ervan uitgaat dat iedere kcal verbrand moet worden.

Zoetstoffen

Een zoetstof is letterlijk een stof die zoet smaakt. De zoetstoffen die in frisdrank zitten smaken vaak veel zoeter dan suiker, waardoor er weinig van nodig is en de hoeveelheid kcal te verwaarlozen is.

Dit klinkt als een super oplossing (en zo wordt die ook gebracht door de industrie) maar je lichaam denkt daar anders over.

Je lichaam is een bijzondere ‘machine’ waarin alle processen met elkaar samenwerken. Met je tong kun je verschillende smaken waarnemen waardoor je lichaam weet wat er binnen gaat komen. Met het puntje van je tong kun je zoet proeven. Als je dus frisdrank drinkt, proeft je tong eerst dat er iets zoets binnen komt voordat het in je maag terecht komt. Je lichaam reageert daarop door seintjes naar je hersenen te sturen om bepaalde processen in gang te gaan zetten. Onder andere het verwerken van de suikers door het verhogen van je insuline gehalte.

Werkzaam als je suiker binnen krijgt, maar veel minder werkzaam als je zoetstoffen binnen krijgt.

Daarnaast hebben de meeste zoetstoffen een negatief effect op je darmen. De industrie verklaard zelfs dat als je grotere hoeveelheden zoetstoffen binnenkrijgt, er een kans bestaat dat je diarree krijgt. Dat is niet voor niets. Diarree is een reactie op het lichaam/darmen na het binnen krijgen van iets waar het vanaf wil. Letterlijk wil loslaten.

Het veranderen van je darmmicrobioom (de bacteriën in je darmen) kan effect hebben op je stofwisseling. Wat er weer voor kan zorgen dat je je voeding minder goed opneemt en verwerkt, waardoor o.a. overgewicht sneller een rol kan spelen.

Wat voor frisdrank wil je drinken?

Het liefst helemaal geen natuurlijk. Frisdrank heeft geen toegevoegde waarde voor een gezond, fit en vitaal lichaam. Het heeft een negatieve waarde door het uit balans brengen van je glucosespiegel, hormonen en darmen.

Of je nu frisdrank of light frisdrank drinkt, je blijft je zoetbehoefte in stand houden. Je lichaam en hersenen blijven vragen (verwachten) naar iets zoets.

Hoe weet je nu waar wat in zit?

Door naar de ingrediëntenlijst te kijken. Door het lezen en beoordelen van de ingrediëntenlijst kun jij zelf beoordelen of een product goed voor je is of minder goed.

Hou de volgende punten aan bij het beoordelen van de ingrediëntenlijst:

  • De ingrediënten staan op volgorde van hoeveelheid in de lijst. Dat wat vooraan staat, zit er het meest in.
  • Hoe meer ingrediënten, hoe meer bewerkt het product is. Denk aan de ingrediëntenlijst van een broccoli, daar zit maar één ingrediënt in.
  • Alle ingrediënten waarvan je nog nooit gehoord hebt, die je niet kunt uitspreken of waarvan je denkt, kan ik dit eten? Heb daar ook je bedenkingen bij of je deze wel wilt eten.

Een aantal voorbeelden van zoetstoffen zijn: aspartaam, sacharine, cyclamaat, sorbitol, isomalt, xylitol en sucralose.
Overige benamingen van suiker of suikerrijke ingrediënten zijn: glucose, dextrose, glucose-fructosestroop, siropen, stropen, etc.

Hieronder heb ik de drie verschillende ingrediëntenlijsten op een rijtje gezet.

Cola

Cola Zero

Cola Light

In het kort

Op dit gebied zijn verschillende onderzoeken te vinden die het een en het ander tegenspreken (wat vaak aan de orde is in deze industrie). Wat het belangrijkste is, is dat je beseft dat zoetstoffen en frisdranken geen oplossing zijn voor een gezonde leefstijl. Dit zijn puur producten om aan je zoetbehoefte te kunnen voldoen.

Daarbij is de belangrijkste vraag, waarom heb je deze zoetbehoefte? Wat maakt dat je lichaam suiker nodig heeft (of naar suiker blijft vragen)?

 

Vind je het lastig om zelf te beoordelen welke voeding gezond of niet gezond is voor jouw lichaam? Laten we hierover in gesprek gaan.

Door middel van het persoonlijk voedingsplan aan de hand van je bloedwaarden krijg je een duidelijk en overzichtelijk beeld van de producten die wel gezond zijn voor jouw lichaam.

Maak vrijblijvend een afspraak voor een intake gesprek:

Maak je afspraak

Wil je gezonde inspiratie & reminders via e-mail?

Voed jezelf met de juiste informatie
Liefs van Shirley

Wil jij je gezond, levendig en vitaal voelen?

We ontdekken samen wat jouw lichaam nodig heeft

Wanneer je met mij gaat werken zoekt je lichaam tijdens het proces zijn weg naar de juiste balans, waardoor jij fit thuiskomt van je werk, dus niet uitgeblust op de bank zit. Jij leert je lichaam kennen. Je leert jezelf kennen. Je ontdekt wat bij je past. Dat is waar mijn coaching op geënt is. Voor de rest van je leven.

Maak afspraak

Werk aan jezelf

  • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
  • Persoonlijke voedings- en leefstijl adviezen
  • 3 maanden begeleiding
  • 3 coachsessies in de praktijk of online
  • Persoonlijk supplementen advies
  • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)

1:1 coaching

  • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
  • Bloedonderzoek, incl. bv. vitamine D en B12 (in de praktijk)
  • Persoonlijk voedingsplan adhv bloedonderzoek
  • Toegang tot online community
  • 12 maanden begeleiding
  • 10 coachsessies in de praktijk of online
  • Optie tot: extra lab onderzoek (mineralen, zware metalen)
  • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

€ 1.500,-

Leer meer

Versneld traject

  • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
  • Bloedonderzoek (in de praktijk)
  • Persoonlijk voedingsplan adhv bloedonderzoek
  • Toegang tot online community
  • 6 maanden begeleiding
  • 4 coachsessies in de praktijk (of online)
  • 5 bel-afspraken
  • Optie tot: extra lab onderzoek (bv. mineralen, zware metalen)

€ 995,-

Leer meer

Anderen die je
voor gingen

Dankzij mijn persoonlijk voedingsplan en de motiverende gesprekken met Shirley voel ik me nu lichamelijk en geestelijk veel beter.
Veel meer energie en minder pijn (fibromyalgie), minder last van mijn darmen en overgangsklachten.
Ik wilde ook graag wat kilo’s kwijt. Uiteindelijk ruim onder mijn streefgewicht gekomen en dat ging nog moeiteloos ook.
Ik heb ook nog nooit zo gevarieerd en lekker gegeten.
Het was in het begin even omschakelen en goed plannen, maar nu gaat het van vanzelf.
Dank je wel Shirley voor de fijne gesprekken, tips en adviezen.

Narda

Hele fijne begeleiding, uitgebreid voedingsplan. Goede aanvulling op mijn lifestyle doordat ik nu de juiste kennis heb verkregen over welke voeding nu het beste bij mij persoonlijk past. Of je al op de juiste weg bent met je gezondheid, als extra aanvulling of om je kennis uit te breiden, alles is prima. Zeer aan te raden!

Lisa

Shirley heeft mij heel goed geholpen. Nadat ze zich goed heeft verdiept in mijn bloedwaardes, goed heeft geluisterd naar mijn situatie en gerichte vragen heeft gesteld, heeft ze me concrete tips gegeven waar je echt wat aan hebt. Je merkt aan Shirley dat ze veel verstand van zaken heeft.

Doris

Inzicht en bewustwording over wat bij je lichaam past en het daadwerkelijk voedt. Voor mij was het programma van Shirley meer dan een andere kijk op voeding. Shirley kijkt mee en stemt af op je behoefte waar je op dat moment bent. Ik heb er geen strakke nieuwe levensstijl aan over gehouden, juist een paar goede veranderingen die zich echt hebben verankerd. Dankjewel voor je positieve en mooie gesprekken!

Lizzy Geurts van Kessel

Dank zij het persoonlijke voedingsplan heb ik zelden nog darmklachten en/of een opgeblazen buik.
Ik voel me fitter, heb meer energie en ben ook nog een asntal kilo’s kwijt.
De begeleiding van Shirley was heel goed en ik ben blij met het resultaat.

Dineke Spackler

Na van alles geprobeerd te hebben heb ik echt resultaat geboekt bij Shirley. Shirley luistert echt naar je. In zachtheid maar wel direct en met duidelijkheid zoekt ze samen naar de mogelijkheden. Ze motiveert en maakt je bewust van je eigen verantwoordelijkheid en heeft geen oordeel. Alles is bespreekbaar. Samen behaal je je doel! Ik heb eindelijk het handvat waar ik allang naar op zoek was en wat ik nog steeds gebruik.

Brenda Martens

Een gezond leven komt van binnenuit

- Shirley Brouwers