Pompoen Stoofschotel
Pompoen, die grote oranje vrucht vol met zaden waarvan we niet altijd weten wat we ermee moeten. Is het wel lekker en hoe krijg ik in hemelsnaam dat ding doormidden gesneden?
Pompoen kennen we van Halloween, het uithollen van de pompoen met een theelichtje erin en van pompoensoep. Vaak komen we niet heel veel verder.
Terwijl pompoen echt enorm veelzijdig is. Denk aan pompoenpuree, geroosterde pompoen uit de oven, bak eens met pompoen zoals een brownie of pannenkoeken.
Er zijn veel verschillende soorten pompoenen, niet allemaal eetbaar en ze verschillen van smaak. Zo is de smaak van de klassieke oranje pompoen, mild en zacht. De flespompoen heeft een zoete nootachtige smaak. Hoe dieper oranje de kleur van binnen is, hoe voller en zoeter van smaak. De groene pompoen is zoet en vol van smaak, je kunt het wat vergelijken met tamme kastanje smaak.
Voedingswaarde pompoen
Een pompoen is rijk aan vitamine A (betacaroteen), bevat ijzer, vitamine C en wat zink, goed voor je weerstand. Pompoen bevat ook kalium wat voor het verlagen van je bloeddruk kan zorgen (als tegenhanger van natrium).
Pompoen is goed voor je darmen, stoelgang en voor je gewicht door de grote hoeveelheid vezels die het bevat. Vezels geven een vol gevoel en voeden je darmbacteriën zodat die weer optimaal hun werk kunnen doen. Dit zorgt voor een betere opname van voedingsstoffen en een betere stoelgang.
POMPOENSTOOFSCHOTEL
Hoe maak je een gerecht, vol van smaak en gezond wat ook nog binnen een gezonde leefstijl en het persoonlijk voedingsplan valt? Zo kwam ik bij dit gerecht uit. Vol groente, kruiden, specerijen en voedingsstoffen.
Ik was zelfs verrast door de smaak; vol en krachtig. Een goed verzadigende maaltijd.
INGREDIËNTEN
- 500 gram pompoenblokjes
- 400 gram tomatenblokjes
- 500 ml groentebouillon
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui
- 1 tl kaneel
- 1 tl komijn
- 1 tl kurkuma
- 2 tl paprikapoeder
- 2 takjes peterselie of koriander en/of munt
- Keltisch zeezout en peper
BEREIDING
Verhit in een ruime pan een eetlepel kokosolie of ghee. Voeg de ui toe en bak deze kort.
Voeg vervolgens de knoflook en pompoenblokjes toe en bak deze een aantal minuten mee.
Voeg de kaneel, komijn, kurkuma en paprikapoeder toe, meng goed door elkaar en laat dit geheel bakken totdat de specerijen beginnen te geuren (laat ze niet verbranden).
Voeg de tomatenblokjes en bouillon toe.
Breng het geheel aan de kook en laat ongeveer 30 minuten op laag vuur pruttelen. Zorg dat de pompoenblokjes gaar zijn.
Breng het gerecht verder op smaak met peper en Keltisch zeezout. Strooi er nog wat extra verse kruiden zoals peterselie of koriander overheen.
Om het gerecht compleet te maken heb ik kidneybonen toegevoegd. Deze laat je eerst wellen, dan kook je ze en als laatste voeg je de kidneybonen toe aan dit gerecht.
NOTES
- De bouillon kun je natuurlijk makkelijk zelf maken door verschillende kruiden zoals, lavas, selderij, peterselie, rozemarijn, tijm, te mengen met Keltisch zeezout en dit toe te voegen aan een halve liter water.
- Ik persoonlijk hou dus niet van koriander, waardoor ik dat dus niet gebruik. Mocht je wel een koriander fan zijn, is dat zeker een aanrader in dit gerecht. Bijvoorbeeld in plaats van de selderij.
- Je kunt aan dit gerecht ook fruit toevoegen. Granaatappelpitjes, ananas of mango zijn lekker in deze combinatie.
- Als eiwitbron heb ik in dit gerecht kidneybonen gebruikt. Kikkererwten of bruine bonen zijn ook lekker.
- Mocht je nog iets van rijst willen toevoegen aan dit gerecht, kun je ook gebruik maken van bloemkoolrijst. Dit voeg ja aan het eind van de bereiding toe aan het gerecht. Niet eerder, omdat de bloemkool dan pap wordt in plaats van rijst.
- Dit gerecht is glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch en volledig plantaardig.
- Dit gerecht is ook voor jou geschikt als jij het persoonlijk voedingsplan hebt (mits er natuurlijk pompoen in je plan staat). Heb je geen tomaten in je plan staan, kun je de tomaten blokjes vervangen door een puree van bietjes, wortel en bloemkool.
Eventueel met wat appelazijn erdoorheen.
Enjoy!