Zomerse Mocktail
Zomerse Mocktail
Alcoholvrij drankje
Zomerse temperaturen kunnen ervoor zorgen dat je anders drinkt en eet. Sommige mensen hebben minder honger en meer dorst en je kunt geen zin hebben in warm eten.
Iedereen reageert wat dat betreft anders op warme temperaturen (ook in Nederland), maar wat is nou goed om te eten en drinken met deze temperaturen?
Wat eet en/of drink jij met tropische temperaturen?
We gaan vaak anders eten en drinken op het moment dat het buiten warm is. Veel mensen vinden het met warm weer prettiger om salades te eten en eten helemaal geen warme maaltijd meer. Op zich is er niets mis mee om anders te eten met tropische temperaturen. Zolang je niet de hele dag ijsjes eet en je blijft focussen op groente en fruit, zit je meestal wel goed.
Een aantal dagen of perioden echt minder eten is ook helemaal geen probleem. De meeste mensen hebben redelijk wat reserves en over het algemeen kunnen we prima een aantal dagen tot weken zonder eten.
Wat betreft het drinken is dat een ander verhaal. We kunnen geen dag zonder water en met warm weer al helemaal niet. Maar wat doen we vaak met mooi weer? Juist, een terrasje pakken en bbq-en met een alcoholisch drankje erbij.
Is dat verkeerd? Nee helemaal niet, niets is verkeerd. Wat wel een heel groot nadeel is van alcohol (of andere suikerrijke dranken zoals frisdranken en vruchtensappen) is het vermogen om vocht te onttrekken aan je lichaam.
Heb ik kans op uitdroging?
Met warme temperaturen ligt het uitdrogen van je lichaam sneller op de loer dan we vaak denken.
Dit is niet alleen bij kinderen en ouderen het geval. Er worden momenteel steeds meer (jong)volwassenen opgenomen in het ziekenhuis met uitdrogingsverschijnselen.
Hoe kan dit?
Door het warme weer, transpireren we vele malen meer. Door het anders eten, onder andere meer salades en minder warm eten, is de kans op diarree groter. Hierdoor verliezen we vocht maar ook zouten en mineralen. De zouten en mineralen hebben we nodig om het vochtgehalte in ons lichaam in balans te houden.
Daarbij zie en hoor ik veel mensen die structureel te weinig water drinken (lees: max. één glas water per dag drinken). Als je vocht, zouten en mineralen verliest door de warmte, wordt de hoeveelheid vocht in het lichaam drastisch minder en dus de kans op uitdroging groter.
Doe daar nog één of meerdere alcoholische drankjes bovenop en de kans op uitdroging is nog groter.
Hoe weet ik of mijn kans op uitdroging groter is?
Je merkt het vaak als eerste aan je urine. Of juist niet aan je urine als je niet naar het toilet hoeft om te plassen. Normaal gesproken is je urine aan het begin van de dag donker/geler aan kleur en wordt deze gedurende de dag steeds helderder. Is dit niet het geval? Dan drink je te weinig water.
Daarnaast zijn klachten als hoofdpijn, vermoeidheid, slechte concentratie, harde ontlasting, droge huid, ook vaak symptomen en voortekenen van uitdroging.
Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik niet uitdroog tijdens de hitte?
Water drinken! Dat is echt het belangrijkste. Geen spa rood, ranja, frisdrank, alcohol of vruchtensappen, maar puur water.
Het liefst minimaal 2 liter water en niet alleen tijdens de warme dagen, doe dit altijd, 365 dagen per jaar.
Hoe weet je of je genoeg water drinkt? Drink minimaal 30-35 ml per kilogram lichaamsgewicht aan water.
Hoe kun je dat het beste doen? Drink in bulk. Dus drink direct na het opstaan eerst twee (grote) glazen water. Drink bijvoorbeeld rond 10 uur twee glazen en een half uur voor de lunch weer 2
glazen. Dan heb je voor je lunch al bijna anderhalve liter water gehad. Pak je in de middag minimaal nog één moment waarop je minimaal twee glazen water drinkt, dan heb je voor je avond eten al je twee liter water gedronken.
Waarom geen vruchtensappen, frisdrank en alcohol drinken?
Het verschil tussen frisdrank, alcohol en water zit ‘m niet alleen in de smaak, maar juist in de werking in je lichaam. De suikers in frisdrank en de suikers en alcohol in alcoholische dranken zorgen ervoor dat er vocht onttrokken wordt uit de cellen van je lichaam.
Dit heeft dus een dubbel uitdrogende werking op het lichaam (en vergeet het uitdrogende effect op onze huid niet…rimpels).
Als je redelijk ‘normaal’ blijft eten (niet te zoutloos en veel groente en fruit), krijg je in de meeste gevallen voldoende zouten en mineralen binnen. Twijfel je hieraan? Dan kun je prima wat vaker
Keltisch zeezout toevoegen aan je water. Dit geeft zouten, mineralen en water.
Drink dus WATER op het moment dat je dorst hebt. Je lichaam heeft niet voor niets dorst. Dit is omdat het vocht te kort komt.
Alcoholvrije cocktail
Met het warme weer is het toch ook wel eens lekker en leuk om een verfrissend drankje te drinken, zodat je lichaam niet uitdroogt. Deze zomerse cocktail is daar perfect voor! Het is zeker geen
vervanger voor water, maar een prima vervanger voor een alcoholische cocktail.
De aardbei-watermeloen mocktail zorgt ook nog eens voor voedingsstoffen en heeft geen uitdrogend effect (zoals alcohol kan hebben). Win-win situatie als je het mij vraagt! Geniet ervan.
INGREDIËNTEN
- Aardbeien (bijvoorbeeld 100 gram)
- Watermeloen (bijvoorbeeld 100 gram)
- Limoen (bijvoorbeeld sap van een halve limoen)
- Water of bruiswater (bijvoorbeeld 50 ml)
VOORBEREIDING
Neem een afsluitbaar bakje. Pak evenveel aardbeien als watermeloen. Ik zet mijn bakje op de weegschaal en weeg eerst de hoeveelheid aardbeien af die ik heb en doe er vervolgens evenveel
watermeloen bij. Sluit het bakje af en zet het voor minimaal 3 uur in de vriezer. Dit kun je ook prima een dag of week van de tevoren maken.
BEREIDING
Pak een blender of keukenmachine met goede messen, en blend de bevroren aardbeien en watermeloen fijn. Het kan zijn dat het wat lastig gaat in een blender, voeg dan wat water of bruisend
water toe.
Knijp het sap uit een halve of een hele limoen (afhankelijk van de hoeveelheid aardbeien en watermeloen) en voeg deze toe.
Blend het geheel goed door tot een (zo goed als) egale massa.
Schenk de mocktail in mooie glazen en versier met watermeloen, aardbei of limoen en een rietje.
Wacht niet te lang met opdrinken.. daar is deze mocktail veel te lekker voor!
NOTES
- De verhouding aardbei – watermeloen hoeft niet per se 1:1 te zijn, dit is afhankelijk van wat jij lekker vindt.
- Je kunt de aardbeien of watermeloen vervangen door ieder fruitsoort die je prima kunt blenden. Denk aan: mango, ananas, blauwe bessen, frambozen, abrikozen, etc.
- Een citroen in plaats van een limoen kan ook prima.
- Je kunt er ook nog munt aan toevoegen of garneren met wat munt. Dit geeft een extra frisse smaak.
- Dit recept is glutenvrij, lactosevrij en volledig plantaardig.
- Dit recept kan ook prima als onderdeel van je persoonlijk voedingsplan van Metabolic Balance. Neem het fruit en de verhoudingen uit je plan en voeg daar (bruisend)water aan toe.
Enjoy!