Gezonde muffins bakken
Dat moment dat je een winkel binnen loopt en de geur van vers gebakken muffins naar je toe komt. Je ziet ze al staan op de toonbank, te lekker om te laten staan.
Maar waarvoor kwam je ook alweer in die winkel?
Waarschijnlijk niet de muffins die direct bij binnenkomst op je afkwamen. Dat is een perfecte marketing truc om jou, naast de reguliere boodschappen, extra’s mee te nemen. Extra vulling en suiker voor je lichaam.
Slechte suikers
Ja dit klinkt negatief maar juist op de momenten dat je dit soort impuls aankopen doet en deze aankopen vervolgens opeet, zijn de momenten waarop je het niet zou moeten doen.
Waarom niet? Omdat het gewoonweg niet iedere dag feest is, het een grote belasting voor je lichaam is om al die suikers en loze vulling weer uit je lichaam te krijgen en je er uiteindelijk alleen maar meer lichamelijke last van hebt dan dat ene moment van happy vervulling tijdens de eerste hap in de muffin.
Doe dit soort dingen bij gelegenheden en momenten waarop het volledig de moeite waard is. Het moment waarop de muffin een dikke 10 waard is.
Of je kunt het eens over een andere boeg gooien en zelf de keuken in duiken.
Bananenbrood is een klassieker, maar daar doen deze mango muffins zeker niet voor onder.
Courgette mango muffins
Geen vrijbrief om onbeperkt muffins te eten, maar wel een lekkere en voedzame vervanger voor de suikerrijke, voedingsloze gemiddelde muffins.
Het recept voor 8 grote muffins of 30 mini muffins:
INGREDIËNTEN
- 2 eieren
- 140 gram courgette
- 200 gram volkoren speltmeel (of havermeel)
- 40 gr kokosolie, gesmolten
- ½ tl vanillepoeder
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl kaneel
- 240 gram mango
BEREIDING
Verwarm de oven voor op 180 °C en vet de muffinvorm in (bv met wat kokosolie).
Rasp de courgette grof, schil de mango en verwijder de pit.
Doe twee eieren samen met de gesmolten kokosolie en de mango in de blender en mix het tot een romig geheel. Schep het geheel over in een kom, voeg de overige ingrediënten toe en roer alles goed door elkaar.
Schep het mengsel in de vorm en bak de muffins voor 30 minuten in de oven. Als je mini muffins maakt is 15-20 minuten in de oven voldoende.
Laat de muffins afkoelen en eet smakelijk.
NOTES
- Dit recept is lactosevrij en vegetarisch
- Je kunt het recepten glutenvrij maken door een ander meelsoort te gebruiken. Denk aan boekweitmeel of amandelmeel
Enjoy!