Rabarbercake
Bij rabarber wordt vaak gedacht aan fruit, maar rabarber is echt een groente. Vaak wordt rabarber gegeten als bijgerecht, net zoals appelmoes (althans zo ben ik ermee opgevoed).
Rabarber heeft een fris zure smaak.
Rabarber van eigen bodem is voornamelijk te verkrijgen in de lentemaanden (mei en juni) met uitloop tot augustus.
Alleen de steel is eetbaar, het blad is giftig. Hoe roder de steel, hoe zoeter de smaak.
Misschien herinner jij je nog wel dat er vroeger bij het koken van de rabarber een krijtje werd gedaan. Weet je waarom? Het aanwezige calcium in rabarber is niet opneembaar voor het lichaam door het oxaalzuur. Het krijtje zorgt ervoor dat het oxaalzuur niet bindt aan het calcium en het calcium daarom beter opgenomen kan worden door het lichaam. Volgens sommige heeft het geen enkel effect op de opneembaarheid van het calciumgehalte en vinden dat het krijtje de lekkere smaak wegneemt.
Persoonlijk zie ik het niet zo zitten om een krijtje toe te voegen aan m’n eten en ik heb ook geen idee wat dat verder met de voedingsstoffen doet. Mocht jij me er meer over kunnen vertellen, is dat altijd welkom.
Rabarber rijk aan voedingsstoffen
Rabarber is van zichzelf rijk aan vitamine, mineralen, anti-oxidanten en vezels. Vrijwel alle vitaminen en mineralen zijn aanwezig in rabarber. Hierdoor versterken de voedingsstoffen elkaars werking en kan je lichaam veel voedingsstoffen opnemen uit rabarber.
Vitamine K is in hogere maten aanwezig in rabarber. Vitamine K is essentieel bij de calciumstofwisseling. Samen met vitamine D zorgt vitamine K o.a. voor de botten en flexibele bloedvaten.
Recepten met Rabarber?
Een groot fan ben ik van rabarber. Ik vind dat zo lekker dat ik veel gerechten uitprobeer met rabarber. Ik heb ook het geluk dat mijn ouders meerdere rabarber planten in de tuin hebben staan zodat het ook voor het grijpen ligt.
In de basis kook ik rabarber met een klein laagje water tot rabarber compote. Lekker als bijgerecht bij je maaltijd of een lepel toevoegen aan je (yoghurt) ontbijt.
Maar je kunt natuurlijk meer lekkers maken van rabarber. Rabarber siroop is een heerlijke dorstlesser en voedend met warm weer.
Als toetje of ontbijt met aardbeien en wat (zelfgemaakte) granola kan ik je ook zeker aanraden.
Rabarbercake
En deze keer gebruik ik de rabarber in een cake. Dit is een snel recept, je kunt er binnen een uur van genieten. Of laat de cake staan tot de ochtend, heerlijk als ontbijt.
INGREDIËNTEN
- 300 gram rabarber, gewassen en in stukjes gesneden
- 175 gram volkorenspeltmeel of roggemeel
- 2 volle handen aardbeien in stukjes gesneden
- 2 eieren
- 50-100 ml melk (ik gebruik amandelmelk of havermelk)
- 1 theelepel vanille-extract
- 1 theelepel bakpoeder
- Keltisch zeezout
BEREIDING
Verwarm de oven voor op 180ºC. Klop de eieren tot deze lichtgeel zijn en het schuimt.
Voeg al roerend eerst de andere natte ingrediënten toe: melk en vanille-extract. Vervolgens voeg je het meel, bakpoeder en Keltisch zeezout toe.
Blijf tussendoor goed kloppen, zodat je een glad cakebeslag krijgt.
Schep als laatste de stukjes aardbei en rabarber door het beslag.
Vet een springvorm van ongeveer 23 cm in en schep het cakebeslag erin.
Bak de cake in ongeveer 30 minuten in de oven gaar. Test met een saté prikker of de cake echt gaar is. Als de prikker er schoon uitkomt, is de cake klaar. Zo niet, laat de cake dan nog een aantal minuten langer in de oven bakken.
Laat de cake even afkoelen voordat je deze gaat aansnijden. Grote kans dat de cake anders uit elkaar valt. Alhoewel een cake ook wel erg lekker is als deze nog een beetje warm is.
NOTES
- Je kunt ook de aardbeien pureren (met een staafmixer) en deze bij de natte ingrediënten toevoegen aan het beslag. Dat verdeelt de zoete smaak wat beter over de cake.
- Deze cake is lactosevrij als je gebruik maakt van plantaardige melk.
- Je kunt de cake ook glutenvrij maken door gebruik te maken van boekweitmeel in plaats van spelt- of roggemeel.
- De cake is vegetarisch en niet volledig plantaardig. Ik heb het niet geprobeerd, maar je zou de eieren kunnen vervangen door lijnzaad eieren en sowieso plantaardige melk kunnen gebruiken.
Enjoy!