9 tips voor een gezondere leefstijl
Een gezonde leefstijl, iedereen heeft het erover en het is belangrijk. Maar waarom is het zo belangrijk? En wat kun jij er zelf aan doen?
We weten dat we gemiddeld gezonder zouden moeten eten en bewegen dan dat we op dit moment doen.
Ruim de helft van de Nederlandse volwassen heeft overgewicht en er sterven iedere dag 105 mensen aan hart- en vaatziekten (nederlandsehartstichting.nl). Vele van ons hebben last van klein ontstekingen, hooikoorts klachten of hormonale schommelingen rond de menstruatie of overgang. Daarnaast zijn in 2018 ongeveer 116.500 nieuwe gevallen van kanker vastgesteld (www.volksgezondheidenzorg.info).
Dit zijn geen leuke berichten en geen leuke cijfers. Daarom wil ik mijn kennis verspreiden. Er is namelijk veel gezondheidswinst te behalen bij deze ongemakken en ziekten door middel van goede voeding, bewegen en mindset.
9 tips voor een gezonde leefstijl
9 tips of misschien is regels een beter woord, die je dagelijks kunt hanteren voor een gezondere leefstijl. Dit lukt zeker niet altijd voor 100%, maar de 80 – 20 regel is een goede maatstaaf: 80% van de tijd deze regels en de overige 20% kijk je of het lukt, of niet lukt, of zijn bewust gekozen uitzonderingen.
- Drink water. Drink per dag 35ml water per kg lichaamsgewicht. Met water bedoel ik niet water met een smaakje of thee maar echt puur water. Of dit koud of warm water is, maakt niet zo heel veel uit. Alhoewel warm altijd beter is voor je lichaam, is het belangrijker om uberhaubt water te drinken. Water zorgt voor een goede vochtbalans, het helpt je lichaamstemperatuur reguleren, het stimuleert je stofwisseling, houdt je hersenen actief, kan hoofdpijn voorkomen en is goed voor je hart en bloedvaten/hoge bloeddruk. Ben je vermoeid? Zet je koffie aan de kant en pak een glas water. Een van de meest voorkomende symptomen van uitdroging is vermoeidheid.
- Blijf niet constant eten. Geef je lichaam de rust en tijd om je maaltijd te verwerken.
Ga ook pas weer eten als je echt honger hebt (stel jij jezelf wel eens de vraag wanneer je echt honger hebt?). Bij het eten van 3 volwaardige maaltijden per dag, heeft je lichaam de kans om je eten goed te verwerken waardoor je lichaam beter de goede voedingsstoffen kan opnemen.
- Eet gevarieerd. Een dagelijkse routine is wat veel mensen prettig vinden. Ontbijt: een schaaltje yoghurt met muesli; lunch: 2 crackers met kaas; avondmaaltijd: aardappelen vlees en groente. Maar gevarieerd eten? Nee, dat is het zeker niet. Voor een gevarieerde maaltijd hou ik meestal de regel aan, om de twee en het liefst om de drie dagen iets anders eten. Als voorbeeld: de ene ochtend eet je yoghurt met suikervrije granola, de volgende ochtend een roerei met spinazie en ochtend daarna twee crackers met geitenkaas.
- Eet voldoende vezels. Vezels zorgen voor de verzadiging, maar ook voor het goed functioneren van de darmen. Als je darmen niet optimaal functioneren (denk aan diarree, obstipatie, PDS, winderigheid of een opgezette buik), kan je lichaam ook niet optimaal functioneren. In de darmen worden de voedingsstoffen opgenomen en worden de minder goede stoffen uitgescheiden. Zijn je darmen niet in balans, zul je merken dat je lichaam ook niet in balans is. Groente, fruit, lijnzaad, peulvruchten zijn rijke vezel bronnen.
- Geniet van je eten en proef wat je eet. Eet met aandacht. Ga goed zitten voor je maaltijd. Kauw gemiddeld (te vaak) op je eten en slik het dan pas door. Als je echt proeft wat je eet, eet je dingen die echt lekker zijn. Proef je verschillende smaken, geniet je ook veel meer van je eten en ben je eerder verzadigd.
- Beweeg regelmatig en beweeg met plezier. We weten het: minimaal 30 minuten per dag en het liefst een uur per dag. Als je gaat bewegen, gaat je bloed sneller stromen, kunnen je afvalstoffen sneller uit je lichaam worden getransporteerd, wordt er meer zuurstof naar je hersenen getransporteerd, verband je meer kcal, het houdt je spieren en gewrichten soepel en sterk, zal ik nog even doorgaan? Heb je een dip moment of lukt het even niet met leren of werken: ga bewegen. Iedere minuut/vijf minuten kan al effect hebben.
- Slaap voldoende. 7 tot 9 uur per nacht. Naast water drinken is slaap een van de belangrijkste levensbehoefte. Tijdens je slaap kan je lichaam herstellen, de ongemakken van de dag opruimen en het lichaam klaar maken voor een uitgeruste nieuwe dag. Hier heeft je lichaam minimaal zeven uur voor nodig.
- Luister naar je lichaam, het probeert je iets te vertellen. Door middel van hoofdpijn probeert jouw lichaam jou iets te vertellen. Je hebt bijvoorbeeld te weinig water gedronken of je hebt te veel stress. Rommelende darmen kunnen een teken zijn van te weinig vezels in je voeding, te veel stress of ongezonde voeding. Slechte conditie van je nagels of haren zijn vaak ook een teken van vitamine en mineraal te korten (en ga zo maar door). Zie je lichamelijk ongemakken niet als ongemakken maar als een teken van je lichaam. Bedenk wat je lichaam hiermee wil aangeven en ben eerlijk naar jezelf.
- Vermijd: dranken met (toegevoegde) suikers, alcohol, fastfood en een westers voedingspatroon met een overmaat aan: vlees, suiker en vet. Als je de 80 – 20 regel hanteert is er af en toe heus wel ruimte voor dit soort eten, maar ben je ervan bewust dat je lichaam er niets anders mee kan dan opruimen en zorgen dat het zo snel mogelijk het lichaam weer verlaat. Dit kost veel energie en levert je lichaam geen energie op.
Maak een gewoonte van bovengenoemde onderwerpen. Iedere stap in deze richting, is er één. Succes!
Wil je nu direct gericht een stap zetten speciaal voor jouw lichaam?
Maak dan nu je afspraak voor een intake gesprek om samen de mogelijkheden te bespreken:
Ja ik wil die stap zetten