Rabarber
Rabarber ontbijt
Vorig jaar schreef ik het recept voor deze Rabarber cake. Dit jaar heb ik weer nieuwe rabarber recepten. De eerste staat hieronder met uitleg over het maken van rabarber compote met aardbeien.
Waar koop je rabarber?
In het seizoen, in de maanden april, mei en juni, vind je rabarber bijna overal. De meeste weekmarkten en groenteboeren hebben het sowieso in deze periode. Met name in mei en in juni vind je rabarber ook in de supermarkt.
Laat rabarber niet te lang liggen als je het gekocht hebt. Je kunt ze ongeveer een week bewaren in de koelkast en een aantal dagen buiten de koelkast. Als de stelen slap worden is het tijd dat ze verwerkt worden.
Je kunt je rabarber ook in stukjes snijden en rauw invriezen. Dan kun je er op ieder gewenst moment gebruik van maken.
Rabarber compote
Rabarber compote maken? Dat kan makkelijk en snel.
Verwijder de bladeren van de rabarber stengel en snij de onderkant eraf. Was de rabarber stelen en snij ze in gelijke stukjes.
Neem een pan, doe de rabarber in de pan en voeg een klein laagje water toe. De rabarber hoeft zeker niet onder water te staan. Als ik vijf cm rabarber in de pan heb zitten, voeg ik ongeveer één cm water toe.
Breng het geheel aan de kook en kook totdat de rabarber uit elkaar valt. Haal de pan van het vuur en roer het geheel goed door elkaar. Je kunt ook de rabarber goed aan de kook brengen, deksel op de pan en het vuur uitzetten. Laat de pan minimaal tien minuten zo staan, de rabarber gaart vanzelf op deze manier.
Je rabarber compote is klaar.
Je kunt de gekookte rabarber warm eten of af laten koelen. Dit kun je een aantal dagen in de koelkast bewaren.
Wil je de rabarber wat zoeter maken? Dit kan natuurlijk met suiker maar ik gebruik liever aardbeien. Aardbeien zijn gezonder en geven een zoete (aardbei) smaak aan de rabarber.
De verhoudingen rabarber : aardbei, kunnen verschillen van 3 : 1 tot 1 : 1.
Rabarber ontbijt met kwark en zelf gemaakte granola
Lekker en makkelijk te maken. Snel klaar in de ochtend of je maakt het de avond ervoor, dan pak je het kant-en-klaar uit de koelkast.
INGREDIËNTEN
- Rabarber compote met aardbeien
- Volle kwark of volle yoghurt (dit kan ook sojayoghurt zijn)
- Zelf gemaakte granola
BEREIDING
Neem een leuk glaasje, beker of schaaltje.
Begin met een laag rabarber compote, dan een laag kwark en vervolgens nog een laag granola.
NOTES
- Een afsluitbaar bakje of glas is makkelijk als je je ontbijt bijvoorbeeld later op kantoor opeet of als je dit de avond ervoor al maakt. Dan hoef je het in de ochtend zo maar uit de koelkast te pakken. Houdt er wel rekening mee dat de granola dan zachter wordt.
- Dit recept kun je glutenvrij maken door gebruik te maken van glutenvrije granola.
- Dit recept kun je lactosevrij en plantaardig (vegan) maken door gebruik te maken van soja yoghurt.
Enjoy!