Hummus plaattaart
Creatief met kikkererwten
Gezonde plaattaart
Zelf hummus maken
Waarom zou je dit überhaupt willen? Wat mij betreft omdat de kant-en-klare hummus uit de supermarkt te veel ingrediënten bevatten die niet nodig zijn voor om lekker hummus te krijgen.
Ik maak het mezelf natuurlijk wel zo makkelijk mogelijk door of gebruik te maken van een potje kikkererwten of de droge kikkererwten een nachtje in de slowcooker te wellen en te koken. Dat scheelt heel veel tijd en moeite😉.
Daarna is het een kwestie van de kikkererwten fijn malen, het snelste gaat dat in een keukenmachine. Kruiden, olie en (kook)vocht erbij en klaar is je zelf gemaakte hummus.
Hummus plaattaart
Deze plaattaart is niet per se super gezond, maar wel een gezondere makkelijke optie in plaats van bijvoorbeeld een pizza. Het voordeel van deze plaattaart is dat je deze kunt beleggen met dat wat lekker én gezond is.
INGREDIËNTEN
- 1 rol bladerdeeg
- 200 g hummus (zelfgemaakt is altijd lekkerder)
- 2 el za’atar (Jonnie Boer)
- Courgette
- Paprika
- Rode ui
- 200 g cherrytomaten
- 150 g kikkererwten
- 2 tl ras el hanout (Jonnie Boer)
- Optioneel: handje gehakte peterselie, handje gehakte pistache noten
BEREIDING
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de paprika, rode ui en courgette in redelijk grove stukken. Verwarm een grillpan of een wok pan en bak de groente aan beide kanten gaar.
Halveer ondertussen de cherrytomaten en meng de kikkererwten met de ras el hanout kruiden.
Rol het bladerdeeg uit over een met bakpapier bekleedde bakplaat. Meng de hummus met de za’atar kruiden en smeer de hummus uit over het bladerdeeg. Houd ongeveer 1 à 2 cm van de
randen vrij. Verdeel de groenten over de hummus en verdeel ook de cherrytomaat en kikkererwten erover.
Bak de hummus plaattaart in ongeveer 25 à 35 minuten gaar en goudbruin in de voorverwarmde oven.
Snijd de hummus plaattaart in stukken en strooi op het laatste moment met de gehakte peterselie en pistachenootjes eroverheen.
NOTES
- Je kunt natuurlijk gebruik maken van andere soorten groenten. Doe vooral dat wat jij lekker vindt.
- Hetzelfde geldt voor de kruiden, gebruik wat jij lekker vindt.
Enjoy!