Muesli repen
Lunch voor onderweg
Wat neem je mee als je een dag onderweg bent?
Deze vraag kreeg ik van een cliënt. Mogelijkheden genoeg maar voorverpakt iets echt gezonds meenemen, is niet altijd even makkelijk. Gelukkig zie je wel wat vaker gezondere keuzes. Denk aan deze repen van Koro of sommige repen van Näkd. Helaas wordt ook hier vaak mee gesjoemeld aan ingrediënten, dus om het zeker voor het onzekere te nemen, neem zelf je maaltijd mee!
Zelf zorg is bijna altijd dat ik wat meeneem, zodat niet voor verrassingen kom te staan.
Neem ik geen eten mee dan is dat omdat ik weet dat er oke eten te verkrijgen is of ik hoef niet te eten.
Wat ik meeneem verschilt van een bakje met fruit, 70% plus pure chocolade, kikkererwten brood, salade of mijn thermo Voedsel warmhouder met een warme maaltijd of lekkere soep erin.
Dit laatste is echt mijn favoriet. Het is hetzelfde als een thermosfles (waar we normaal gesproken thee of koffie in doen), maar dan voor eten. In de ochtend maak ik het soepje warm of roerbak ik nog even de groente, alles in de Thermo Voedsel warmhouder en klaar is m’n lunch.
Gezonde Muesli repen
Als ik wat extra tijd heb, wil ik wel eens wat extra moeite doen voor mijn meeneem maaltijd.
Onderstaande recept is een van de meest gemakkelijke en gezonde repen om mee te nemen.
Het grootste voordeel: je kunt ze een aantal dagen tot weken vooraf maken en bewaren in de vriezer totdat je ze nodig hebt.
Deze reep is suikervrij en je kunt hem ook glutenvrij maken. Heb je een noten allergie? Laat de noten weg uit het recept.
Dit recept is een basisrecept. Je kunt dus iedere keer variëren met ingrediënten. Gooi erin waar je zin in hebt of wat je in huis hebt.
INGREDIËNTEN
- 120 gram havermout of rogge vlokken
- 80 gram noten gehakt in kleine stukjes (paranoten, walnoten, ongezouten amandelen)
- 80 gram gedroogd fruit (rozijnen, cranberry’s) laat het minimaal tien minuten weken in gekookt water
- 35 gram sesamzaad of hennepzaad
- 1 flink theelepel kaneel
- Keltisch zeezout
- 250 ml (plantaardige) melk of water
- 1 ei
BEREIDING
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een ovenschaal met bakpapier (ongeveer 10 x 20 cm).
Doe alle droge ingrediënten in een kom. Doe in een aparte kom de melk en het ei. Kluts dit even goed door en giet dit bij de droge ingrediënten. Geheel wederom goed mengen en doe het mengsel in de ovenschaal. Druk het geheel aan.
Bak voor 40 minuten in de oven. Laat de ovenschaal afkoelen voordat je de Muesli repen gaat aansnijden.
Snijd in 6 (of meer) gelijke stukken. Wil je de repen meenemen, is het verstandig om ze per stuk te verpakken in vershoudfolie, bijenwas doek of een bakje. Je kunt de repen ook invriezen en een andere keer opeten.
Enjoy!