Glutenvrij brood
Hoe leuk is het om vragen van jullie te krijgen over een recept of hoe om te gaan met een bepaalde maaltijd. Zo ook in dit geval. De vraag was: wat voor glutenvrije vervanging voor brood kan ik eten tijdens de lunch?
Zoals je wellicht ondertussen weet, ben ik geen fan van brood en zeker niet iedere dag brood eten. Dit heeft met meerdere dingen te maken. Onder andere doordat variatie belangrijk is en iedere dag een broodmaaltijd geen variatie is. Daarnaast bevat een gemiddeld brood zo goed als geen voedingsstoffen (denk aan tarwebroden, volkoren tarwe broden, meerzaden broden, etc.). Zuurdesembrood uitgezonderd.
Waarom is brood niet gezond?
Brood is over het algemeen een bron van snelle koolhydraten voor het lichaam. Volkoren broden bevatten misschien iets meer vezels, waardoor de snelle koolhydraten iets minder snel worden, maar het maakt geen wereld van verschil. Het nadeel van snelle koolhydraten is dat ze de bloedsuikerspiegel in je bloed snel laten stijgen, waardoor je snel weer honger krijgt en je hormonen uit balans worden gehaald.
Daarnaast bevat een gemiddelde snee brood ook niet zo heel veel voedingsstoffen. Hooguit wat vezels, B vitamines, silicium en jodium, die snel vervliegen bij het bakproces als ze al aanwezig zijn door massalandbouw. (Rauwe) groenten bevatten vele malen meer vezels en vitaminen en mineralen, dus daarvoor hoef je geen brood te eten en kun je beter groenten en fruit eten.
Waarom kies je voor glutenvrij brood?
Darmproblemen zijn voor veel mensen aan de orde van de dag. Een opgezette buik of niet dagelijks naar het toilet kunnen is voor vele mensen helaas ‘normaal’. Dit kan komen doordat de darmen dagelijks bloot worden gesteld aan stoffen waar de darmwand niet zo goed tegen kan. Gluten is een van die stoffen. Gluten zijn op zichzelf niet slecht, maar bij een overmaat (dus iedere dag en meerdere malen per dag) aan gluten, kan de darmwand er niet meer tegen en krijg je deze klachten. Brood vrij van gluten is vriendelijker voor je darmen en heeft daarom de voorkeur.
Als afwisseling is brood prima. Hiermee bedoel ik, één of twee keer per week brood eten.
Een goed belegde boterham of goed belegd broodje (met bijvoorbeeld ei of kaas of hummus en groente). Hoe dikker en vetter je je boterham belegt, hoe minder snel de koolhydraten van je boterham worden opgenomen in je bloedbaan.
Mijn voorkeur gaat dan nog altijd uit naar zelfgebakken brood. Brood waardoor je sneller vol zit en je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt.
Boekweit chiazaad brood
Even tussen de bedrijven door een brood bakken, dat kan met dit brood. Als je in de keuken staat, de avondmaaltijd aan het bereiden bent, kun je tussendoor even het beslag in elkaar zetten en het brood kan de oven in. Na het eten laat je het brood afkoelen en zet je het klaar voor de volgende dag.
De volgende dag hoef je alleen nog maar je bakje met brood en broodbeleg te pakken en klaar is je lunch.
INGREDIËNTEN
- 50 gram chiazaad
- 240 ml water
- 300 gram boekweitmeel
- 3 tl bakpoeder
- 160 ml water
- 60 gram gesmolten kokosolie
- 1 tl Keltisch zeezout
- Evt. zonnebloempitten
BEREIDING
Meng de chiazaden en 240 ml water in een kom en laat dit ongeveer 20 minuten staan (dit wordt een gel-vormige substantie).
Zet de oven aan op 180 C graden. Pak een bakblik (langwerpige cakevorm) en bekleed deze met bakpapier.
Pak een grotere kom en meng hierin het boekweitmeel, bakpoeder en zout goed door elkaar. Voeg vervolgens 160 ml water, kokosolie en chiazaad mengsel toe.
Meng alles goed door elkaar, maar over mix het beslag niet. Als alles goed door elkaar zit, is het prima. Dit kun je met de hand en een spatel doen. Een blender of keukenmachine met spatel kan natuurlijk ook.
Giet of lepel het beslag in het bakblik. Verdeel het beslag gelijkmatig en strooi de zonnebloempitten over het beslag.
Bak het brood in ongeveer 1 uur en 10 minuten gaar in de oven. Of totdat de prikker schoon uit het beslag komt.
Als je het brood uit de oven haalt, laat het dan eerst even afkoelen voordat je het uit het bakblik haalt en gaat aansnijden.
NOTES
- Om dit brood glutenvrij te maken, heb ik gekozen voor boekweitmeel. Havermeel of amandelmeel kan ook.
- Dit brood kun je prima vantevoren maken en in de vriezer bewaren. Snij het brood wel eerst in plakken voordat je het in de vriezer doet.
- Dit recept is glutenvrij, lactosevrij, volledig plantaardig en vegetarisch.
Enjoy!