3 eetmomenten per dag
De meeste vrouwen in de praktijk ervaren te weinig energie. Ze slapen niet goed, zijn vroeg wakker of kunnen moeilijk in slaap vallen. Daarbij zijn de pogingen tot afvallen tot niets uitgelopen omdat het lijkt of het lichaam het gewicht letterlijk vast wil houden en afvallen onmogelijk lijkt.
Deze veel gehoorde lichamelijke ongemakken worden nog eens versterkt tijdens de periode van de overgang, menopauze of menstruatie. Dit komt doordat in deze periode je lichaam hormonale balans aan het zoeken is. Dit kost extra energie en daarbij ervaren de meeste vrouwen ook andere lichamelijke ongemakken. Denk aan opvliegers, migraine, pijn in spieren en gewrichten en humeur schommelingen.
Niemand wil geremd worden in het dagelijks leven door de hoeveelheid energie die je ervaart. Het liefst wil je iedere dag vol energie en fit starten en als je uit je werk komt nog voldoende energie over hebt om nog iets actiefs te gaan doen. Energiek deelnemen aan sport, spelen met (klein)kinderen en/of nog even een extra blokje om wandelen.
Toen of nu
De tijd waarin we nu leven, een tijd van welvaart, is soort van volledig ‘normaal’ geworden. We vinden het normaal dat je op ieder moment van de dag aan eten kunt komen en dat het ook nog eens bij je thuisbezorgd wordt. Lekker makkelijk en je hoeft er niets voor te doen.
In de tijd dat wij mensen nog jagers en verzamelaars waren, hadden we niet de hele dag door de beschikking tot voedsel. Sterker nog, we moesten die dag maar afwachten of je ergens eten kon vinden.
Als je eten had, kon je daar volop van genieten. Daarna kon je uitbuiken en dan duurde het weer minstens een halve dag voordat je weer kon eten.
Wat verteer jij?
Iedere keer dat je iets eet, wordt je spijsvertering in gang gezet om je eten te verteren. Zelfs als je iets kleins zoals een koekje, smintje of dropje eet. Je lichaam is gedurende de dag en nacht met verschillende processen bezig. Van het in balans houden van je hormonen, het verteren van je eten tot ervoor zorgen dat je kleine teen voldoende bloedtoevoer krijgt. Als je lichaam met je kleine teen bezig is, kan het zich niet voor 100% storten op je spijsvertering en andersom.
Ben jij iemand die de hele dag door kleine beetjes eet, een appel hier, een boterham daar, nog een dropje, stukje komkommer, dan kun je je voorstellen dat je spijsvertering constant in de actiestand staat. Je lichaam heeft dus minder de mogelijkheid om zich bezig te houden met de andere processen in je lichaam.
Dit is een inefficiënte manier van energie verbruiken. Iedere keer dat je aan eten denkt of eet en je dus van je werk of bezigheden afgehouden wordt, wordt je lichaam afgeleid. Daarna moet je weer opnieuw starten met dat waar je mee bezig was.
Vergelijk het met een auto. Als je een uur aan één stuk gaat rijden op constante snelheid, verbrand je auto veel minder brandstof dan dat je iedere drie minuten stopt, de motor uitzet en vervolgens weer verder rijdt.
Werking van de darmen
Je darmen vinden in veel gevallen ook nog iets van dit verhaal. Veel mensen ervaren darmproblemen. Een opgeblazen buik en een zeer wisselende stoelgang is bij veel mensen helaas aan de orde van de dag. Dit kan onder andere komen doordat je darmen te veel te voorduren hebben. Dit kan in de vorm van overmatige blootstelling aan gluten, tarwe en koemelk producten zijn, maar dit kan ook doordat je darmen te weinig rust krijgen en dus niet de mogelijkheid krijgen om bij te tanken, te herstellen.
Jijzelf gaat ’s nachts (neem ik aan) ook slapen om te herstellen. In de nacht krijgt je lichaam de tijd om alle troep op te ruimen waardoor jij weer fris en fruitig kan opstaan.
Geef je je darmen wat langer de tijd tussen de maaltijden door, dan krijgen ook je darmen meer tijd om tot rust te komen. Tijd om de niet bruikbare stoffen op te ruimen en te herstellen voordat de volgende maaltijd er weer aan komt.
Maximaal drie eetmomenten per dag
Dit is de reden waarom ik hooguit drie maaltijden per dag eet en adviseer. Je lichaam is er simpelweg niet voor gemaakt om maar te blijven eten. Ik weet niet hoe jij je erbij voelt, maar ik voel me stukken beter als ik maximaal drie eetmomenten per dag heb.
Niet alleen ik, maar ik hoor het ook terug van mijn klanten. Veel vrouwen hoor ik in eerste instantie zeggen, “dat gaat me echt niet lukken”. Terwijl ze twee weken later terugkomen en zeggen dat dat het makkelijkste van alles was. Dat het ook prettig is om niet de hele dag met eten bezig te zijn. Je plant je drie eetmomenten en daartussenin hoef je ook niet te twijfelen of je gaat eten en te bedenken wat je gaat eten.
Intermittend Fasting
Ik ben zelf ook een voorstander van zo af en toe twee maaltijden per dag eten. Dit doe ik om mijn spijsvertering en vooral mijn darmen nog meer rust te geven. Lichamelijk word ik er ook fitter van, energieker en helderder in mijn hoofd. Dit is zeker niet voor iedereen weggelegd. Mocht je hier meer over willen weten; een aantal weken geleden schreef ik deze blog over intermittend fasting.
Ga aan de slag met deze informatie. Wil je graag meer weten en/of specifiek weten welke voeding bij jouw lichaam past zodat jouw lichaam optimaal kan functioneren?
Plan een afspraak voor je intake gesprek en zet direct de volgende echte stap naar een gezondere leefstijl.
Zet die stap