DNA test
- Onverklaarbare lichamelijke klachten.
- Hoe kan het dat ik aankom bij het minste geringste wat ik eet?
- Waarom kunnen anderen zoveel eten en ik niet?
- Werkt een koolhydraatarm dieet voor mij?
- Hoe krijg ik mijn cholesterol omlaag?
- Waarom krijg ik buikpijn na het eten van bijvoorbeeld aardappelen of pasta? Of juist na een maaltijd met vet?
Al langere tijd loop je rond met bijvoorbeeld een van bovenstaande vragen of ongemakken. De echte oplossing hiervoor heb je nog niet gevonden en de arts kan je hier ook niet heel veel meer over vertellen.
Toch wil je een oplossing voor deze onverklaarde klachten. Andere hebben hier toch ook geen last van en jij doet precies hetzelfde, wat doe je verkeerd?
Stel…
Volgend jaar word je 50 jaar. Misschien is dat getal nog niet eens zo heel erg, maar dat lichaam! Het begint steeds meer ongemakken te vertonen.
Je slaapt slecht, je komt de dag door, maar echt veel energie heb je niet en afvallen lukt al helemaal niet meer. Tussendoor krijg je het af en toe Spaans benauwd. Zouden dat de eerste tekenen van de overgang zijn?
Je gaat met deze klachten naar je huisarts en die vertelt je dat het de overgang kan zijn. Hier kun je niets of weinig aan doen.
Ondertussen worden de klachten erger en erger. Je komt aan in plaats van dat je afvalt en zoveel eet je niet.
Zou dit er echt bij horen? Kun je hier echt niets aan doen?
Sommige vrouwen hebben nou eenmaal meer hormonale schommelingen dan andere vrouwen. Dat is altijd en met bijna alle klachten zo.
Meten = weten
Zodra je weet wat zich in je lichaam afspeelt, kun je daar ook op de juiste manier op inspelen. Op het gebied van voeding, eten en drinken, maar natuurlijk ook qua bewegen en extra vitaminen en mineralen aanvulling.
Hoe weet je nou waar je moet gaan zoeken? Het feit dat je geen overtollig gewicht verliest, kan verschillende oorzaken hebben. Dit wordt al snel gegooid op een slecht eetpatroon, wat vaak ook de oorzaak is, maar waar komt dat slechte eetpatroon vandaan? Weet je niet wat een goed eetpatroon is, of is het omdat het lichaam bepaalde voedingsstoffen te kort komt waardoor het maar om eten blijft vragen?
Ik zie in de praktijk in de meeste gevallen dat beiden aan de orde zijn. Weten wat een goed eetpatroon voor jouw lichaam is, is moeilijk en om deze reden werk ik met het persoonlijk voedingsplan. Een voedingsplan opgesteld aan de hand van je bloedwaarden waardoor het voedingsadvies precies aansluit bij jouw lichaam.
Ook bij dit voedingsadvies is het voor sommige mensen op den duur een uitdaging om dit vol te houden. Hier komt het DNA onderzoek om de hoek kijken en zou hier een goede rol in kunnen
spelen.
DNA test
Het DNA onderzoek vertelt je hoe jij genetisch gezien in elkaar zit.
Een aantal voorbeelden van enkele vragen waarvan je de antwoorden kunt vinden in je DNA onderzoek zijn:
- Is je eetgedrag genetisch bepaald of heb jij jezelf (of je ouders) je dit aangeleerd?
- Is lichaamsbeweging effectief om vet te verbranden?
- Met welke vitaminen en mineralen heeft je lichaam moeite om op peil te houden (of heb je snel een te kort aan)?
- Ga je voor een koolhydraatarm, caloriearm of vetarm dieet?
- Wat is de meest effectieve manier om je cholesterol te verlagen?
In een uitgebreid rapport krijg je onder andere antwoord op deze vragen en samen gaan we kijken hoe we met deze uitslagen aan de slag kunnen gaan. Welke voedings- en leefstijl aanpassingen kun je gericht voor jouw lichaam doen?
Wat voor aanvulling geeft de DNA test op het persoonlijk voedingsplan?
Het persoonlijk voedingsplan is een voedingsadvies aan de hand van je bloedwaarden. Je bloedwaarden laten de huidige situatie zien en je DNA laat zien hoe je ‘geprogrammeerd’ bent.
Je kunt de DNA test ook doen in combinatie met het persoonlijk voedingsplan aan de hand van je bloedwaarden. Dan heb je de genetische en huidige informatie wat betreft jouw lichaam.
De meerwaarde van de DNA test op het persoonlijk voedingsplan is het inzicht dat je krijgt in je lichaam, op welke gebieden je lichaam het eerst stagneert en hoe hiermee om te gaan.
- Heeft het beoefenen van duur- en/of krachtsport zin tijdens het afvallen?
- Is intermittend fasting een manier om je lichaam goed in balans te houden?
- Heb je een verhoogde eetlust of merk je pas laat dat je verzadigd bent?
- Ben je geneigd extra zout of zoet te eten en wat heeft dit voor gevolgen voor je lichaam?
Het afnemen van de DNA test gaat door middel van een swap (wattenstaafje) die je aan de binnenkant van je wang langs je wangslijmvlies schraapt zodat er genetisch materiaal achter blijft op
de swap. Deze swap wordt opgestuurd naar het laboratorium en binnen enkele weken zijn de uitslagen binnen.
Ben je nieuwsgierig geworden en zou je ook graag willen weten wat jouw DNA je te vertellen heeft?
Let me know, dan vertel ik je alle ins en outs.
Hierbij een schematisch overzicht van hetgeen er getest wordt op DNA niveau. Er wordt een analyse gemaakt van de volgende onderdelen:
Overgewicht en obesitas
- aanleg voor overgewicht;
- risico op jojo-effect;
- risico op verhoogde BMI en tailleomvang;
- rustmetabolisme;
- vermogen om gewicht te verliezen tijdens diëten.
Effectiviteit van typen diëten
- effectiviteit van een koolhydraatarm dieet;
- effectiviteit van een caloriearm dieet;
- effectiviteit van een vetarm dieet.
Intoleranties
- alcoholmetabolisme;
- cafeïnemetabolisme;
- risico op fructose-intolerantie;
- risico op glutenintolerantie;
- risico op lactose-intolerantie.
Eetgedrag
- eetlust en emotie-eten;
- verzadigingsgevoel;
- snacken.
Effectiviteit van de oefeningen
- verbetering van het HDL-cholesterolgehalte met duursport;
- lichaamsbeweging om lichaamsvet te verminderen.
Metabolisme van micronutriënten
- risico op verminderde calciumopname;
- aanleg voor ontregelde calciumwaarden;
- laag/hoog ijzergehalte;
- risico op lage magnesiumwaarden;
- lage/hoge seleniumwaarden;
- gevoeligheid voor natrium.
Metabolisme van vetten
- vermogen om vet te verbranden;
- reactie op een vetarm dieet om de HDL-niveaus te verhogen;
- capaciteit om verzadigde vetten te verbranden;
- reactie op enkelvoudig onverzadigde vetten;
- reactie op meervoudig onverzadigde vetten.
Metabolisme van koolhydraten
- vermogen om zetmeelrijk voedsel te verteren;
- gevoeligheid voor bewerkte koolhydraten;
- invloed koolhydraatinname op HDL-waarden;
- invloed koolhydraatinname op LDL-waarden.
Metabolisme van glucose
- risico op verhoogde nuchtere bloedglucosewaarden.
Gevoeligheid voor smaken
- gevoeligheid voor bittere smaak;
- verlangen naar zoetigheid;
- gevoeligheid voor zout.
Vitamine tekorten risico
- vitamine A;
- vitamine B12;
- foliumzuur;
- vitamine B6;
- vitamine C;
- vitamine D;
- vitamine E.
Lipide metabolisme
- risico op ontregelde HDL-cholesterolwaarden;
- aanleg voor verhoogde triglyceridewaarden;
- aanleg voor verhoogde LDL-oxidatie;
- risico op verhoogde LDL-waarden;
- risico op verhoogde TG/HDL ratio.