Falafel
Falafel wordt traditioneel gegeten in het Midden-Oosten en is een gerecht dat gemaakt is van fijn gemalen kikkererwten (hoofdbestanddeel). In Nederland kom je falafel voornamelijk tegen bij Turkse snackbars in combinatie met een porties frites en/of salade. De vegetarische optie naast kebab en shoarma.
Is Falafel gezond?
Falafel is gemaakt van kikkererwten, kruiden en olie.
Kikkererwten zijn rijk aan vitamines, mineralen, vezels en eiwitten waardoor ze een goede plantaardige eiwitbron vormen. Door de vezels en de eiwitten geven kikkererwten een snelle verzadiging en zorgen daardoor eerder voor een verzadigd gevoel. Dit heeft natuurlijk weer een positieve uitwerking op onder andere je bloedsuikerspiegel, hormonen, darmen, etc.
Kruiden gebruiken we in kleine hoeveelheden maar zijn daardoor niet minder gezond of bevatten daardoor niet minder voedingsstoffen. Juist om die reden gebruiken we kleine hoeveelheden kruiden, omdat ze zoveel voedingsstoffen bevatten en we daardoor maar kleine hoeveelheden nodig hebben.
Zorg dat je de falafel bakt in de juiste oliën, die tegen hitte bestand zijn, en dan is je falafel een goed en gezond product.
FALAFEL
Falafel gemaakt van kikkererwten, heeft de typische smaak van kikkererwten, nootachtig. Maar je kunt de kikkererwten ook vervangen door andere peulvruchten zoals linzen, witte/bruine bonen, kidneybonen.
Het kan zijn dat je dan wat extra meel mag toevoegen omdat je falafel anders te nat is. Dat merk je vrij snel tijdens het maken van de schijfjes.
INGREDIËNTEN
- 200 gram droge kikkererwten (of 400 gram kant-en-klare kikkererwten)
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 tl (gemalen) komijnzaad
- 1 el peterselie
- 2 tl kurkuma
- 1 tl cayennepeper
- Keltisch zeezout naar smaak
- Olijfolie
- Evt. meel (ik gebruik het liefst roggemeel)
BEREIDING
Heb je droge kikkererwten: week de kikkererwten geruime tijd (minimaal acht uur) in een bak met ruim water. Kook ze vervolgens een uur en laat ze daarna goed uitlekken.
Gebruik je kant-en-klare kikkererwten uit pot of blik: spoel de kikkererwten af onder de kraan en laat ze goed uitlekken.
Doe alle ingrediënten, behalve de olie en het meel, in een keukenmachine met messen. Hak het geheel fijn totdat er een kruimelige massa ontstaat.
Voeg beetje bij beetje de olijfolie toe. Dit is het makkelijkst terwijl de keukenmachine draait. Is dit niet mogelijk voeg dan eerst twee eetlepels toe, maal het geheel goed door en voeg eventueel nog wat olijfolie toe. Totdat het geheel een egale stevige massa wordt.
Het is de bedoeling dat je er schijfjes of balletjes van kunt draaien. Dus is het deeg te droog? Voeg je extra olijfolie toe. Is het deeg te nat of blijft het niet plakken? Voeg je meel toe.
Als het deeg egaal en smeuïg genoeg is, zodat het blijft plakken, kun je er schijfjes/balletjes van maken. Neem een goede eetlepel deeg en maak er met je handen een schijfje of balletje van. Herhaal dit totdat je beslag op is.
Verhit (kokos)olie in een pan. Wees niet te zuinig met de olie. Bak de falafel aan alle kanten licht bruin.
NOTES
- Voeg de kruiden toe die jij lekker vindt. Koriander kan een lekkere aanvulling zijn, maar ook de kruiden mixen zoals Vadouvan of Ras-el hanout.
- Je kunt de falafel ook bakken in de oven. Zet de oven niet te hoog op ongeveer 150-170 graden en de tijd is afhankelijk van de dikte. Denk aan 10-20 minuten. Ik zou zeggen: hou ze goed in de gaten en zet de oven uit voordat ze zwart zijn ;-).
- Dit recept is glutenvrij (bij het gebruik van de juiste meel soort), lactosevrij, vegetarisch en volledig plantaardig.
- Heb jij een persoonlijk voedingsplan van Metabolic Balance met peulvruchten/kikkererwten als ingrediënten, is dit recept perfect voor jou. Voeg wat gebakken en gekookte groente toe voor een volledige maaltijd.
Enjoy!