Hoge bloeddruk
Een van de veelgestelde vragen die ik krijg in de praktijk is: “Heeft het zin om mijn voeding aan te passen om iets te kunnen doen aan mijn hoge bloeddruk? Ik heb momenteel medicijnen en daar zou ik graag vanaf willen.” In dit blog geef ik hier antwoord op.
Wat is een hoge bloeddruk?
Misschien goed om dat eerst even te vertellen. Je bloeddruk zorgt dat zuurstofrijk bloed in het juiste tempo en in de juiste hoeveelheid door je lichaam wordt gepompt.
Een gemiddelde bloeddruk voor volwassenen is 120 – 80 mmHg. Is je bloeddruk gemiddeld boven de 135 – 85 mmHg? Dan praten we over een verhoogde bloeddruk.
Weet jij niet hoe hoog of laag je bloeddruk is? Dit kun je prima zelf meten met een bloeddrukmeter van de drogist.
Een verhoogde bloeddruk merk je in eerste instantie vaak niet zo heel veel van. De meeste mensen ontdekken pas dat ze een hoge bloeddruk hebben doordat ze om een andere reden bij de huisdokter zijn en de dokter een algehele gezondheidscheck uitvoert (gelukkig).
Wat kunnen de gevolgen zijn van langere tijd rondlopen met een hoge bloeddruk?
Bij langer aanhoudende hoge bloeddruk staan je bloedvaten onder hoge druk met grotere kans op beschadigingen tot gevolg. De kans op hart- en vaatziekte wordt dus groter. Denk aan: hartinfarct, beroerte, hartfalen, slagaderverkalking, verminderde functie van je nieren of dementie.
Wat is de oorzaak van een hoge bloeddruk?
Een hoge bloeddruk is iets van de westerse wereld, waar we te maken hebben met de welvaartsziekten. De oorzaken liggen in de meeste gevallen in de leefstijl. Denk aan: voeding, weinig beweging, roken, alcohol en/of stress.
Wat ik in de praktijk veel zie, is dat de mensen met een verhoogde bloeddruk weinig water drinken. In de media en in het algemeen hoor je dat de oorzaak van een hoge bloeddruk de zoutinname is. Van de ene kant is dit ook zeker waar, vooral als je regelmatig pakjes en zakjes gebruikt.
Om je lichaam in balans te houden heb je vocht (water), zout (natrium) en mineralen nodig.
Krijg je relatief weinig mineralen en vocht binnen en relatief veel zout, dan is de kans groot dat dit op den duur een hoge bloeddruk veroorzaakt.
Wat te doen bij een hoge bloeddruk?
In plaats van alleen het zout weg te laten, is het minstens zo belangrijk (wat mij betreft zelfs belangrijker) om ook juist die andere twee aan te pakken. Dus meer vocht en meer voedingsstoffen tot je nemen.
Vocht aanvullen doe je het beste door gewoon water te drinken. Een kop thee, koffie of een keer een glas vruchtensap is helemaal prima, maar drink grotendeels water. Je kunt de richtlijn aanhouden van 30-35ml per kilogram lichaamsgewicht.
Water is daarnaast ook belangrijk om de afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen. Water zorgt ervoor dat het vocht en je bloed goed kunnen blijven stromen waardoor je spieren, hersenen en organen goed voorzien worden van voedingsstoffen en energie.
Voldoende mineralen krijg je binnen door middel van eten rijk aan voedingsstoffen. Denk aan groente, fruit, de juiste vetten en eiwitten.
Praktijkervaringen
In de praktijk pak ik dit laatste op. Wanneer je met een hoge bloeddruk bij mij in de praktijk komt, kijken we sowieso naar je eetgedrag en stel ik een persoonlijk voedingsplan op. En met succes.
Ik vertel je graag de resultaten die ik behaalde met Hans en Maarten.
Hans 65 jaar, kantoorbaan met een stressvolle omgeving. Hij had een hoge bloeddruk, gemiddeld boven de 140 – 90 mmHg en gebruikt hiervoor bloeddrukverlagers.
Ik stelde een persoonlijk voedingsplan voor hem op, waar hij mee startte. Nog binnen twee weken kwam hij vertellen dat zijn bloeddruk gedaald was naar 120 – 80 mmHg. Daarnaast had hij iedere avond dikke onderbenen (van het vocht), dit heeft hij sinds hij zich aan het voedingsplan houdt ook niet meer gehad.
Tijdens een eerdere poging met minder eten, minder koolhydraten en geen alcohol daalde de bloeddruk niet.
Maarten 58 jaar, is al acht jaar aan het zoeken naar een oplossing voor zijn hoge bloeddruk.
Hij heeft meerdere medicijnen van de huisarts geprobeerd, die allemaal niet hielpen. De medicijnen hadden zelfs een nadelig effect op andere lichamelijke functies. De huisarts had geen andere oplossingen om zijn bloeddruk te verlagen.
Na het starten van het eten volgens het persoonlijk voedingsplan dat ik met hem opstelde is ook zijn bloeddruk binnen twee weken van 150 – 105 mmHg naar gemiddeld 120 – 90 mmHg gedaald.
Beide heren zijn aan de slag gegaan met het persoonlijk voedingsplan dat is opgesteld aan de hand van hun bloedwaarden. Door zich aan het voedingsplan te houden, eten ze wat hun lichaam nodig heeft, waardoor het lichaam goed kan functioneren en hun klachten minder zijn geworden.
Wil je meer weten over hoe het persoonlijk voedingsplan werkt? Kijk dan op Persoonlijk Voedingsplan.
Herken jij je in een van deze verhalen? En wil jij ook graag je bloeddruk weer onder controle krijgen?
Maak direct een afspraak voor een vrijblijvend intake gesprek . Tijdens dit gesprek vertel ik je alles over de mogelijkheden en bekijken we samen wat de beste oplossing voor jou is.
Maak je afspraak