HELP, mijn hormonen zijn uit balans
De meeste vrouwen herkennen het wel: hormonale schommelingen.
Het begint in je tienerjaren als je voor het eerst menstrueert. Met alle bijkomende klachten.
Daarna komt voor veel vrouwen de uitdaging van het zwanger worden, met eveneens voor sommige alle ongemakken van dien (gelukkig hoor ik ook veel verhalen van vrouwen die er heerlijk van kunnen genieten).
Na de zwangerschap komt de uitdaging om de kilo’s weer kwijt te raken.
En dan komt zo’n 15-20 jaar later de overgang om de hoek kijken. Wederom voor sommige vrouwen een prima periode en voor andere een complete hel (met alles wat daar tussenin zit).
Hoe komt het dat je last hebt van hormonale schommelingen?
Vrouwen hebben vanaf de eerste menstruatie tot aan de overgang te maken met de menstruatiecyclus. De cyclus die ervoor zorgt dat ze zwanger kunnen worden. Dit is een periode van 28 dagen waarin verschillende hormoonverschuivingen plaatsvinden.
De cyclus start bij de menstruatie zelf. Daarna (gemiddeld 9 dagen later) komt de eisprong die samengaat met een oestrogeen (hormoon)piek. Vervolgens daalt het oestrogeengehalte even en stijgt het hormoon progesteron. Als de eicel niet bevrucht wordt, dalen oestrogeen en progesteron zodat het baarmoederslijmvlies afgebroken kan worden waarna je gaat menstrueren.
Dit zijn al meerdere hormoonwisselingen in 28 dagen tijd. En dit gebeurt gemiddeld 13 keer per jaar, gemiddeld 451 keer per vrouwenleven.
Overgang
Rondom de overgang komt de cyclus niet meer regelmatig terug omdat de voorraad eicellen opraakt. Tijdens deze periode is je lichaam op zoek naar (weer) een nieuwe balans in deze hormoonverschuivingen.
Ik ontvang in mijn praktijk veel vrouwen, waarbij deze periode lichamelijk een grote uitdaging is. Er komen veel klachten om de hoek kijken, omdat het lichaam meer moeite heeft om die hormonen terug in balans te brengen.
Welke klachten krijg je als je last hebt van hormonale schommelingen?
Klachten die vrouwen hierdoor kunnen krijgen zijn onder andere: buikpijn, hoofdpijn (tot zelfs migraine), prikkelbare darm, vermoeidheid, opvliegers en slecht slapen.
Wat is de oorzaak van klachten tijdens hormoonwisselingen?
Je lever speelt een belangrijke rol bij de omzetting en afbraak van hormonen. Wat je veel ziet bij hormonale klachten is dat de lever overuren maakt en moeite heeft om de boel in balans te houden. (Je kunt dit herkennen nadat je alcohol gedronken hebt en daar enorm veel last van hebt.)
Maar er zijn ook genoeg vrouwen die sowieso een relatief slecht leefpatroon hebben, waardoor de basis van een gezond lichaam al uit balans is. Je kunt je voorstellen dat het lichaam dan niet meer weet hoe het überhaupt terug in balans moet komen.
Hoe krijg je je hormonen in balans?
Start bij het in balans brengen van je lichaam. Dus zorg eerst voor een gezonde leefstijl. Denk hiervoor aan: voldoende slaap; 3 volwaardige maaltijden eten met veel groente en fruit; geen tussendoortjes eten (deze brengen vooral je hormonen verder uit balans); veel water drinken en bewegen (het liefst in de buitenlucht).
Mocht dit niet voldoende zijn, kun je een stapje verdergaan en kiezen voor een gericht persoonlijk voedingsadvies. Ik begeleid veel vrouwen met hormonale klachten op deze manier, met goed resultaat. Deze vrouwen weten in een korte tijd hoe ze hun lichaam zelf in balans kunnen houden. Grotendeels alleen al door het aanpassen van voeding.
Lissa en Angely zijn hier voorbeelden van.
Lees wat zij er zelf over vertellen:
Lissa (25 jaar)
“Na veel buikpijn en niet lekker in mijn vel zitten, heb ik de stap gezet om daar iets aan te doen. Samen met Shirley ben ik aan de slag gegaan. Door kleine aanpassingen te doen in mijn manier van eten en tijden van eten, heb ik nu minder buikpijn, heb ik minder misselijkheidklachten en zit ik beter in mijn vel. Samen met Shirley heb ik een leefstijl ontwikkeld die bij mij en bij mijn werk past. Dit gun ik iedereen. Dus twijfel je nog? Neem die stap je hebt niks te verliezen!”
Lisa werkte onregelmatig en draaide veel nachtdiensten. Haar misselijkheid kwam vooral na die nachtdiensten. Logisch, want … uitleg. Dus door haar hiervan bewust te maken, en … aan te passen, verminderden haar klachten.
Angely (50 jaar)
“Sinds een half jaar volg ik het persoonlijk voedingsplan programma onder begeleiding van Shirley. Ik had behoorlijk veel last van overgangsklachten en al vele dingen geprobeerd. Ik had de hoop stiekem opgegeven dat iets me zou helpen. Toch wist Shirley me te overtuigen om haar programma te proberen. Na twee weken sliep ik al beter, had ik veel minder last van opvliegers en ook andere klachten verdwenen. Het programma is heel goed vol te houden en er hoeven geen bijzondere gerechten te worden gekocht. Een leuke bijkomstigheid; het lukte me de laatste jaren niet meer om af te vallen, maar ook door MB ben ik binnen no time weer op mijn oude gewicht, dus van voor de overgang. Over Shirley; vakkundig, professioneel en laagdrempelig. Kortom; zowel Shirley als haar programma kan ik alleen maar aanraden!”
Herken jij jezelf in deze verhalen en zou jij ook graag korte metten willen maken met je hormonale klachten?
Zet die stap en kom vrijblijvend voor een intake gesprek. Je kunt al je vragen die je hierover hebt stellen en dan kijken we samen welke aanpassingen binnen je voedingspatroon het beste bij jou passen.
Je bent altijd welkom.
Maak je afspraak