Kcal tellen
Of toch niet?
Het tellen van calorieën is iets wat ik geleerd heb tijdens de opleiding Voeding & Diëtetiek en iets wat we kennen als de waarde aan energie die we eten.
Een gemiddeld volwassen lichaam verbrand tussen de 2000 en 2200 kilocalorieën op een dag (incl. lichte beweging). En dus zouden we maximaal deze hoeveelheid kilocalorieën per dag kunnen eten om niet in gewicht aan te komen.
Dit kan natuurlijk per persoon verschillen, afhankelijk van lichaamsbouw en de hoeveelheid activiteit per dag.
Kcal is puur scheikundig energie. Volgens de scheikunde/biologie verbruik je zoveel energie per dag en dus heb je zoveel energie per dag nodig.
In het echte leven ligt het iets gecompliceerder dan 1 kcal in is 1 kcal uit
Ja we hebben energie nodig (koolhydraten) maar we hebben ook bouwstenen (eiwitten) en smeermiddel (vetten) nodig. Daarnaast hebben we ook stoffen nodig zoals vezels om de darmen goed te laten functioneren en vitaminen en mineralen om überhaupt alle processen in het lichaam goed te laten verlopen.
Denk maar aan een auto. Die kan er top uitzien aan de buitenkant maar als er geen benzine in zit, functioneert die zeker niet naar behoren. Als de olie ontbreekt in de motor, kan de auto nog heel even functioneren maar houdt er dan ook mee op.
Je lichaam leeft op kcal maar begeeft het uiteindelijk als de basis van voedingsstoffen en bouwstoffen onvoldoende aanwezig is.
Dit is van meerdere factoren afhankelijk
Om te beginnen natuurlijk dat wat je wel maar ook zeker niet in je mond stopt. We eten nog altijd te weinig groente en fruit en te veel granen (tarwe). Alles wat je eet waar geen voedingsstoffen in zitten, kost je lichaam het dubbele aan hoeveelheid voedingstoffen om deze niet bruikbare stoffen ook je lichaam weer uit te krijgen.
Daarnaast is de kwaliteit van ons eten de afgelopen jaren achteruitgegaan. Meer massa productie betekent over het algemeen minder voedingswaarde. Hoe sneller een plant rijp moet zijn of een dier groot moet worden, des te minder de kwaliteit aan voedingsstoffen.
Vergeet ook de manier waarop je eet niet. Eet je gehaast of neem je de tijd voor je eten? Geniet van het moment om de voeding tot je te nemen. In rust zorg je ervoor dat jouw spijsvertering veel beter zijn werk kan doen.
Nu denk je misschien, wat moeilijk dit allemaal? Hoe weet ik dit?
Het is makkelijker dan je denkt
Bekijk in de supermarkt eens alle producten met verpakking en label. Vooral de felgekleurde opvallende, vol met kreten, verpakkingen. Dat zijn voor het grootste gedeelte de producten die gemaakt zijn in de fabriek en niet in de natuur.
Producten uit de fabriek zijn gemaakt voor het lekkere, om meer van te eten/drinken, om veel van te kopen, maar niet om jou gezonder te maken.
Je weet bijna nooit 100% zeker hoe goed een product is. Maar ga je je producten bij een boer halen of een winkel die transparant is in waar de producten vandaan komen en hoe de producten verbouwd zijn, mag je ervanuit gaan dat het goede producten zijn.
Je hoeft heus niet alles zelf te verbouwen, alhoewel dat wel heel leuk kan zijn.
Tot slot
Het grote nadeel van het tellen van kcal is dat je totaal niet bezig bent met de essentie van voeding. Ieder lichaam is anders en ieder lichaam reageert anders op in principe alles.
Door te beginnen met het voeden van je lichaam, kun je ook beter je lichaam gaan voelen.
Als je je lichaam goed voedt, voel je precies wat het wel en wat het niet nodig heeft. Dan ga je letterlijk aan op de voedzame producten van de boerderijwinkel en uit op de bewerkingen met tarwe (brood, koekjes, pasta).
Wil je meer weten over de mogelijkheden voor een persoonlijk voedingsplan waarmee jij jouw lichaam kan voeden?
Bekijk de mogelijkheden