Lijnzaadcrackers
Eerder schreef ik een recept van lijnzaadcrackers op basis van lijnzaad en groentepulp. Omdat ik met periodes dagelijks bleekselderij sap drink kwam dat goed uit om de pulp die overblijft van de sap alsnog te verwerken in het eten. De crackers dus.
Maar juist als je geen groente pulp hebt is het nog steeds lekker en goed om lijnzaad crackers te maken (en te eten).
Is Lijnzaad gezond?
Lijnzaad is rijk aan voedingsvezels en vetzuren waardoor het een goede aanvulling is op je dagelijkse voeding.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen heel en gebroken lijnzaad. Wij kunnen heel lijnzaad niet opnemen doordat wij de zaadjes niet ‘kapot’ kunnen maken in ons spijsverteringssysteem. Om die reden is het belangrijk dat je altijd je lijnzaad ‘breekt’ voordat je het opeet.
Je kunt ook gebroken lijnzaad kopen waardoor je het niet zelf hoeft te breken. Dit is op zich prima maar let op dat de vetzuren snel ranzig kunnen worden, waardoor de voedingswaarde snel achteruitgaat. Je kunt dit voorkomen door kleine zakjes gebroken lijnzaad te kopen, er zo min mogelijk lucht bij te laten en dus niet te lang open te laten staan.
Of je koopt dus heel lijnzaad en maalt deze zelf fijn. Ik gebruik hiervoor een koffiemolentje. Daarmee is het in 10 sec fijn gemalen.
LIJNZAADCRACKERS
De smaak is wat nootachtig en totaal niet overheersend waardoor je er alle kanten mee op kunt en deze crackers volledig naar eigen smaak kunt maken met toevoeging van je favoriete kruiden.
INGREDIËNTEN
- 150 gram (gebroken) lijnzaad
- 100 gram/ml water
- Keltisch zeezout (niet te zuinig)
- 2 el hennepzaad (optie)
BEREIDING
Verwarm de oven voor op ongeveer 130-150 graden Celsius.
Meng alle ingrediënten goed door elkaar en laat dit mengsel minimaal 15 minuten rusten. Op deze manier nemen de lijnzaadjes het vocht op en wordt het een stevig geheel. Merk je dat het mengsel te droog is om ze uit te smeren over een plaat, voeg dan wat extra water toe en laat weer minimaal 10-15 minuten rusten. Blijft je mengsel te nat? Voeg dan wat extra lijnzaad toe.
Als het mengsel goed aan consistentie is smeer je het uit over een bakplaat met daarop een bakpapiertje of bakmat.
Probeer dit zo gelijkmatig mogelijk te verdelen en dit mag best dun. Niet zo dun dat je crackers direct breken natuurlijk.
Bak de crackers minimaal 20 minuten. Als je wilt kun je de bakplaat uit de oven halen en er lijnen in snijden met een mes of deegschraper. Hierna zijn de crackers makkelijker in rechte vorm te breken.
Bak vervolgens de crackers nog eens minimaal 10 minuten. Bak uiteindelijk zolang het nodig totdat de crackers helemaal droog zijn. Breek je de crackers en merk je dat dit niet crunchy genoeg afbreekt, zet je crackers dan gerust nog een aantal minuten langer in de oven.
Het is belangrijk dat de crackers geheel droog zijn na het bakken anders zijn het niet echt crackers maar slappe boterhammen en bederven ze veel sneller (krijgen snel schimmelvorming). Goed droge crackers zijn prima dagen tot misschien wel twee weken houdbaar.
NOTES
- Voeg extra kruiden toe die jij lekker vindt. Hierin is echt alles mogelijk.
- Hetzelfde geldt voor toevoegingen als hennepzaad, chiazaad, sesamzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten, etc. Voeg deze naar behoefte en smaak toe.
- Dit recept is glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch en volledig plantaardig.
- Dit recept is perfect voor jou als jij je persoonlijk voedingsplan hebt. Lijnzaad is een product dat je altijd toe mag voegen aan je ingrediëntenlijst. Vervang je roggecrackers eens door deze lijnzaadcrackers.
Enjoy!