Is de Nutri-Score de oplossing?
Eigenlijk is het niet eens de moeite waard om hier aandacht aan te besteden. Geld wint het te allen tijde van onze gezondheid. Zeker binnen de industrie. Toch wil ik je deze informatie meegeven zodat je zelf kunt beoordelen en daarom deze blog over de Nutri-score.
Knowing is better than wondering.
Zelf op onderzoek uit
Tijdens de opleiding tot diëtist mocht ik stagelopen bij een van de grootste voedselproducenten van de EU. In die tijd mocht ik onderzoek doen naar een manier om de medewerkers in de bedrijfskantine gezonder te laten eten. Ik kwam een goed onderzoeken tegen. Een onderzoek wat met kop en schouders boven de andere onderzoeken uitstak. Maar ik mocht het onderzoek
niet gebruiken van mijn stagebegeleider. Dat paste niet binnen het bedrijf.
Ik denk dat er toen iets geknapt is bij me. Ik deed dat onderzoek en ik wilde dat zo goed mogelijk doen. Hoe kon het dat ik goede en bruikbare informatie weg moest laten?
Vervolgens ging ik in mijn eigen tijd op onderzoek uit en kwam er al snel achter dat het bedrijf al op meerdere manieren aan het proberen was iedere vorm van een logo of duiding wat betreft
gezondheid, tegen te gaan.
Weet je het nog? Het groene vinkje
Een aantal jaar terug hadden we ‘het groene vinkje’ nog dat opeens verdween. Daarvoor vond je de ‘Guideline Daily Amount’ op de verpakkingen in de super.
In dit artikel vind je een tijdlijn van hetgeen er in Nederland gaande is rondom de voedsellogo’s.
Wat is de Nutri-score?
De Nutri-score is een logo waarmee je in één oogopslag kunt zien of een product gezond is of niet door middel van de verkeerslicht kleuren.
Hier gaat het direct mis. Want je kunt dus niet zien of een product gezond is of niet, het geeft aan wat de beste keuze is binnen de productgroep (zoals de berichten achter de Nutri-score zelf
aangeven).
Producten krijgen pluspunten als ze eiwitten, vezels, fruit, groente, peulvruchten en noten bevatten. En krijgen minpunten als de producten veel kcal, suikers, zout en verzadigd vet bevatten.
Een product dat goed scoort krijgt een groene A. Een product dat niet goed scoort, krijgt een rode E.
Geeft de Nutri-score duidelijkheid over de gezondheid van een product?
Ja en nee. Dit voedsellogo is tot nu toe veruit het beste logo dat we ooit gehad hebben. Het is duidelijk met de kleuren en er wordt niet alleen naar kcal gekeken. Maar ga niet blindelings af op dit logo.
Binnen de productgroep fruit en groente zie ik gelukkig dat bijna alle producten een groene A krijgen. Maar als ik verder ga kijken naar de bewerkte producten, zie ik dat cola light bijvoorbeeld een groene B krijgt (omdat het geen minpunten krijgt voor kcal en suikers). Dit product bevat zoetstoffen die nog slechter zijn voor de gezondheid dan suiker zelf. Dus zeker geen groen logo waardig, maar volgens de richtlijnen van de Nutri-score wel.
Blijf zelf nadenken
Dus blijf kritisch naar alles wat in een verpakking zit. Leer verpakkingen lezen zodat je zelf kunt beoordelen waarom een product gezond of minder gezond voor je is.
Vind je het lastig om zelf te beoordelen welke voeding gezond of niet gezond is voor jouw lichaam? Laten we dan in gesprek gaan hierover.
Door middel van het persoonlijk voedingsplan aan de hand van je bloedwaarden krijg je een duidelijk en overzichtelijk beeld van de producten die wel gezond zijn voor jouw lichaam.
Maak vrijblijvend een afspraak voor een intake gesprek.
Maak je afspraak