Chocoladetaart
Plantaardig, glutenvrij en lactosevrije chocoladetaart
Ooit had ik een hobby: taarten bakken. Van die mooie kleurrijke taarten bomvol suiker en andere ongezonde ingrediënten. Ik heb het altijd leuk gevonden om te doen, maar ben ook heel blij dat ik nu weer andere dingen mag doen.
Bakken vind ik nog steeds leuk en daarom experimenteer ik regelmatig met gezondere taart. Niet voor mijn gezondheid, maar juist om te ervaren wat er zoal mogelijk is zonder de suiker,
tarwebloem en nog meer suiker.
Suikervrije taart
Deze taart is een mooi voorbeeld van een suikervrije taart. Er zit geen toegevoegd suiker in deze taart, maar er zit wel degelijk suiker in dus laat je niet voor de gek houden.
Suiker vervangers
In deze taart gebruik ik dadels als vervanger voor suiker. Dadels zijn zoet en bevatten vezels en mineralen. Door de voedingsstoffen en met name vezels zijn dadels gezonder dan gewoon tafelsuiker, maar het is nog steeds suiker.
Suiker is een veroorzaker van een schommelende bloedsuikerspiegel, honger, suiker dips, lege calorieën, een groot aantal ziektebeelden en lichamelijk klachten.
Bij een grotere hoeveelheid suiker, met name in combinatie met andere snelle koolhydraten (denk aan brood, pasta, snoep, koek, alcohol) loopt je lichaam leeg aan voedingsstoffen. In eerste instantie omdat veel energie en voedingsstoffen nodig is om de suikers op te ruimen en als tweede omdat deze suikers en snelle koolhydraten geen voedingsstoffen leveren en dus de voorraad niet kunnen aanvullen.
Suiker vervangen door dadels of andere ‘gezonde’ suiker varianten is jezelf voor de gek houden. Je kunt jezelf beter aanleren om minder zoet te eten en wat vaker een stuk fruit te pakken.
Gezonde chocoladetaart
Er zijn voldoende redenen om taart te eten. Je kunt vast wel een reden bedenken nu, maar in de meeste gevallen is het toch beter om taart te laten staan. Mocht je voor dat moment dat je toch taart gaat eten zelf aan de slag willen, dan is dit recept een aanrader.
Deze chocoladetaart is voor ongeveer 8 tot 10 porties.
INGREDIËNTEN voor de bodem:
- 170 gram walnoten (ongebrand en ongezout)
- 80 gram rauwe cacao poeder
- 225 gram dadels (ontpit)
INGREDIËNTEN voor de vulling:
- 340 gram pure chocolade (minimaal 70%)
- 340 gram room (dit kan kokosroom zijn of een andere plantaardige room)
- 120 gram notenboter (amandelboter vind ik het lekkerst)
BEREIDING
Voor de bodem van de taart: week de dadels minimaal 10 minuten in warm water. Maal de walnoten en cacaopoeder in een keukenmachine totdat het geheel fijngemalen is. Doe dit mengsel in een apart schaaltje en zet dit aan de kant.
Maal vervolgens de geweekte dadels in de keukenmachine totdat dit een gladde massa is.
Voeg het walnoten-cacao mengsel toe en maal het geheel nogmaals goed door elkaar.
Neem een glazen ovenschaal of een bakblik (ongeveer 20 cm doorsnede) en vet deze in. Ik heb er nog bakpapier ingelegd om de taart er later weer makkelijker uit te kunnen halen.
Laat het bakpapier wat boven de rand uitsteken.
Druk het walnoot-dadel mengsel gelijkmatig tegen de bodem en de rand van de schaal aan zodat je bodem overal even dik is. Je kunt eventueel gebruik maken van de achterkant van een lepel om alles goed aan te drukken.
Voor de vulling: smelt de chocolade au-bain-marie. Meng de gesmolten chocolade met de room en amandelboter. Dit kan in een grote kom of in een keukenmachine. Let op: dit wordt een stevige massa, dus als je een blender gebruikt kan het zijn dat de massa te vast gaat worden en je de boel er (bijna) niet meer uitkrijgt.
Giet of schep de vulling in de schaal over de bodem. Verdeel gelijkmatig en zet de taart voor minimaal 2 uur in de koelkast. Heb je haast? Dan kan de taart ook voor 1 uur in de vriezer.
Tijd om taart te eten?
Je kunt de taart garneren met wat stukje chocolade, noten of fruit naar keuze. Geniet van deze overheerlijk, onwijs machtige, plantaardige chocoladetaart.
Enjoy!