Pompoensoep
Breng de herfst in huis met pompoen
Als we aan de pompoen denken, denken we vaak aan Halloween: uitgeholde oranje pompoenen met een lichtje erin. Dat geeft echt een herfstsfeer in en rondom je huis. Maar de pompoen kun je natuurlijk voor nog veel meer dingen gebruiken. Naast dat de pompoen (vooral in verschillende kleuren) mooi is als decoratie in huis, kun je je ook volledig uitleven in de keuken met pompoen.
Pompoensoep is misschien wel de meest populaire, maar gegrilde pompoen of pompoenstamp kan ook prima. Denk ook eens aan pompoenlasagne (de lasagnebladen van pompoen maken). Of bakken met pompoen: pompoen brownie of havermoutpompoen ontbijt.
Wat maak je met pompoen?
Er zijn verschillende soorten pompoenen. De flespompoen en de klassieke oranje pompoen zijn de meest bekende. Beide pompoen soorten zijn prima te gebruiken voor deze soep. De flespompoen smaakt zoet nootachtig. De oranje pompoen is wat zachter van smaak.
Als je soep van een pompoen maakt, hoef je de pompoen over het algemeen niet te schillen. De schil bevat ook verschillende voedingsstoffen, dus dat is ook nog eens zonde. De schil van de flespompoen is erg zacht. De schil van de oranje pompoen is wat harder, kook het geheel dan wat langer zodat deze schil ook zachter wordt.
De pompoen bevat redelijk wat voedingsstoffen waaronder vitamine C, verschillende mineralen en vitamine A.
Het is ook zonde om de pitten uit de pompoen weg te gooien. Spoel de pitten goed af, laat ze goed drogen en rooster deze in de oven. Lekker als snack, door de yoghurt of in je soep.
POMPOENSOEP
Dit recept is voor een volledige (grote) pan soep.
INGREDIËNTEN
- 1,5 kg pompoen
- 250 gram wortel
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 2 laurierblad
- 1 tl komijnzaad (op poeder)
- 1 liter bouillon (Je hoeft geen bouillonblokje te gebruiken. Het is zelfs beter om geen bouillonblokje te gebruiken. Je kunt dit prima ondervangen met kruiden zoals lavas, peterselie en rozemarijn met Keltisch zeezout)
BEREIDING
Snij de ui en knoflook in stukjes en fruit deze aan in een grote pan. Snij de wortel en pompoen zoveel mogelijk in gelijke stukken. Voeg de gesneden wortel en pompoen toe. Bak ongeveer 5 minuten mee.
Voeg de bouillon, komijnzaad en laurierblad toe. Kook het geheel minimaal 20 minuten (zorg dat de pompoen stukjes incl. de schil goed zacht zijn).
Verwijder de laurierblaadjes en pureer de soep met een staafmixer.
Serveer de soep eventueel met wat pompoenpitten.
NOTES
- Dit recept is lactosevrij, gluten vrij, vegetarisch en volledig plantaardig.
- Dit recept is perfect voor jou als jij het persoonlijk voedingsplan van Metabolic Balance hebt. Garneer de soep bijvoorbeeld met geitenkaas of blokjes feta of neem hierbij een cracker met makreel.
Enjoy!