Shiitake spread
Shiitake spread met bouillon
Bijna iedereen kent wel de champignons en de kastanjechampignons. Soms neem je de gemengde paddenstoelen, maar vaak blijft het daarbij. Shiitake zijn niet bij iedereen bekend of de eerste keus. Gelukkig worden ze steeds populairder.
Paddenstoelen als shiitake en oesterzwammen zijn een goede bron van plantaardige eiwitten. Daarnaast bevatten ze verschillende vitamines zoals de B vitamines en werken ze anti-viraal.
Met andere woorden: wil je je immuunsysteem een boost geven, neem eens shiitake bij je maaltijd in plaats van champignons.
SHIITAKE SPREAD
Shiitake zie ik regelmatig terug komen in de persoonlijke voedingsplannen in de prakrijk door de enorme voordelen voor de gezondheid.
Dit recept laat zien dat je shiitake ook op een heel andere manier kunt klaar maken dan bijvoorbeeld in de soep, met roerbakgroenten of in een ovenschotel. Deze spread is lekker op een cracker of door de salade.
INGREDIËNTEN
- 150 gram shiitake
- 300 ml bouillon
- Tijm
- Eventueel peper en Keltisch zeezout
BEREIDING
Zet de bouillon in een pannetje op het vuur. Het beste is gebruik te maken van bottenbouillon en getrokken groentebouillon. Je zou ook voor de snelle variant kunnen gaan met keltisch zeezout, lavas en overige kruiden.
Snij de shiitake fijn en voeg de tijm en de shiitake toe aan de bouillon.
Kook de shiitake een aantal minuten tegen het kookpunt aan (dus niet echt laten koken). Giet de bouillon af en laat de shiitake even uitlekken. Let op! Gooi de bouillon niet weg, deze kun je bewaren om soep van te maken.
Maal de shiitake fijn in een keukenmachine of blender. Voeg eventueel wat extra kruiden en/of peper en Keltisch zeezout toe.
Wil je de shiitake wat smeuïger maken, zoals een spread. Voeg dan een eetlepel bouillon, citroensap en/of (plantaardige)yoghurt toe.
Bewaar de spread in een afgesloten bakje/glazen potje in de koelkast.
NOTES
- De spread is perfect voor jou als jij het persoonlijk voedingsplan van Metabolic Balance hebt en shiitake in je plan staan.
- Dit recept is glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch en volledig plantaardig.
Enjoy!