Smoothie Bowl
We zijn er weer met een nieuw recept. Ik hoop je dit keer te kunnen inspireren met onderstaande hoe je op een makkelijke en wat mij betreft ook erg lekkere manier een bom aan voedingsstoffen binnen kunt krijgen.
Hoe ik ermee begon
Ooit, jaren geleden ben ik begonnen met het maken van smoothies. Gewoon wat fruit en een klein beetje groente in een blender, wat sinaasappelsap erbij en blenden maar. Ik vond het interessant dat ik allemaal verschillende producten (groente en fruit) bij elkaar kon gooien en daar een lekkere maaltijd van kon maken. Niet dat ik niet wist dat het kon, maar dat het zo simpel was. Fruit at ik in die tijd erg weinig en op deze manier had ik toch met het ontbijt al één of twee porties fruit binnen.
Na verloop van tijd wilde ik mijn smoothie wat gezonder maken. Ik vond dat de sinaasappelsap iets te veel van het goede was, zoet (nu zou ik daar misschien anders over denken) en besloot om deze te vervangen door water. Het was even wennen, de smaak was natuurlijk een heel stuk minder zoet, maar het was prima. Uiteindelijk heb ik er wat sap van een halve citroen bij gedaan en vond ik de smaak net zo top als daarvoor.
Uiteindelijk ben ik van alles gaan uitproberen met mijn smoothie. Eens wat minder fruit en wat meer groente, noten, zaden, pitten, sla, kiemen, eigenlijk alles wat ik tegenkwam in de (koel)kast waarvan ik dacht: hoe zal dit smaken in mijn smoothie?
Soms kwam ik erachter dat ik niet te veel van iets erin moest doen. Zo vind ik een stukje komkommer in mijn smoothie prima, maar geen halve komkommer. Hetzelfde heb ik met avocado of met banaan. Rucola vind ik niet zo lekker en veldsla daarentegen wel.
Ik denk dat de hoeveelheden en combinaties ook erg persoonsgebonden zijn en dat het daadwerkelijk uitproberen de enige manier is om erachter te komen wat jij lekker vindt.
Momenteel maak ik vaak een smoothie met witlof (incl. het kookvocht) en mango. Dit had ik nooit gedacht lekker te vinden, maar het is een top combinatie.
Waarom wil je smoothies eten?
Waarschijnlijk heeft het niet enorm veel uitleg nodig, maar ik wil er toch even wat aandacht aan besteden. De reden is simpel, omdat je op deze manier makkelijk meer groente en fruit kunt eten. Je kunt er zelfs nog andere voedzame producten zoals noten, zaden, pitten, havermout, tofu, kruiden en andere superfoods aan toevoegen.
Er zitten wel een aantal kanttekeningen aan
Drink je smoothie niet zoals je een glas water drinkt. Besef dat je, ondanks dat je je eten vloeibaar gemaakt hebt, het wel eten blijft. Onze spijsvertering begint in de mond met speeksel en de eerste vertering, dus het is belangrijk dat het eten hiermee in aanraking komt. Kauw op je smoothie of ‘spoel’ de smoothie door je mond voordat je het doorslikt. Op deze manier kan je lichaam de smoothie, de voedingsstoffen, ook echt goed verteren en dus opnemen. Het is ook nog eens heel mindful.
Daarbij heb ik bij het maken altijd één regel: maximaal twee stuks fruit en minimaal één portie groente. Dus aan hoeveelheid maximaal twee porties fruit en de rest zoveel mogelijk aanvullen met groente.
Dit doe ik omdat smoothies met alleen maar fruit een snelle bloedglucose piek in je bloed kunnen veroorzaken. Dit hoeft voor een sporter geen probleem te zijn, maar voor een zittend leven is het een ander verhaal. Deze bloedglucose (suiker) piek in het bloed brengt weer andere nadelen met zich mee zoals het uit balans brengen van je hormonen. Om deze reden voeg ik ook altijd groente toe aan mijn smoothie.
SMOOTHIE BOWL
Dit soort bowls maak ik meestal als lunch en soms als ontbijt. Dan heb ik er zin in om een feestje van te maken. Als ik wat minder tijd heb ga ik vaak voor een smoothie in een glas of mok.
INGREDIËNTEN
- 150 gram mango
- 75 gram spinazie
- 1 eetlepel gebroken lijnzaad
- Sap van een halve citroen
- Water
TOPPING is een optie
- Extra fruit
- Granola (deze is home made)
BEREIDING
Mijn manier van bereiden hoeft niet jouw manier te zijn. Dit is de manier waarop ik het het makkelijkst vind en waarop ik mijn routine gevonden heb.
Pak je bevroren fruit uit de vriezer.
Neem een blender en doe daar het lijnzaad en water in. Laat dit een minuut of vijf tot tien staan. Op deze manier kan het lijnzaad het water vast wat opnemen.
Ik start met een laagje water. Als later blijkt dat dit te weinig is, voeg ik later meer water toe.
Voeg daarna de spinazie, citroensap en als laatste het bevroren fruit toe.
Blend het geheel tot een romige, egale smoothie.
Deze keer was de smoothie wat dikker waardoor ik deze prima uit een kom kon eten. Ik doe de smoothie ook vaak in een glas of mok.
Voeg je toppings toe en genieten maar.
NOTES
- Afhankelijk van wat voor blender je hebt is het voor de blender vaak fijn om eerst de zachte (makkelijk te vermalen) ingrediënten erin te doen en daarna pas de harde (bevroren) ingrediënten.
- De hoeveelheid water is afhankelijk van hoe vloeibaar ik mijn smoothie wil hebben. Ik neem de smoothie ook vaak mee als lunch. Deze doe ik in een grotere drinkfles, waarvoor het belangrijk is dat deze er wel weer uitkomt natuurlijk.
- Als je bevroren fruit neemt, is je smoothie lekker koud als je deze opeet. Ik vind het een must.
- Je kunt echt bijna alle soorten fruit en groente gebruiken voor je smoothie. De ingrediënten die ik het meest gebruik zijn:
- Fruit: mango, papaja, blauwe bessen, meloen, perziken, banaan, citroensap, limoensap, grapefruit, kiwi, peer, nectarine, dadels, etc.
- Groente: spinazie, courgette, broccoli (kort voorgekookt), witlof, boerenkool, komkommer, kiemen, veldsla, avocado, etc.
- Overig: lijnzaad, chiazaad, havermout, cacaopoeder, tofu, etc.
Enjoy!