5 soorten groentesoep
Heerlijk een kop warme soep tijdens de lunch of als maaltijdsoep. Zeker bij kouder weer.
Waarom ik zo van soep hou?
Omdat het veelzijdig is, het is makkelijk klaar te maken en het smaakt altijd (ok, bijna altijd).
Natuurlijk is het met koude temperaturen erg lekker om iets warms te kunnen eten. Iets warms en iets voedzaams.
In soep kun je veel en verschillende soorten groenten in verwerken. Maar ook eiwitbronnen als peulvruchten (linzen, bonen), shiitake, oesterzwammen, gevogelte en vis.
Tip van de vandaag: neem een moment in de week waarop je even tijd hebt en maak een grote pan soep. Maak minstens 3, 4 en misschien wel 5 porties. Heb je een groot gezin, dan kun je prima voor 10 personen soep maken. Een grote pan is altijd handig! Als je meerdere porties extra gemaakt hebt, kun je deze in de vriezer bewaren voor die keer dat je goed wilt eten, maar geen zin of tijd hebt om te koken.
Ik maak standaard te veel soep, zodat ik ook standaard nog altijd een portie over heb voor een volgende keer.
Voor nu heb ik vijf verschillende soepen voor je. Om eens wat anders te proberen!
WITLOF SOEP
Een keer wat anders. De zoete aardappelen zorgen ervoor dat de soep niet te bitter is en geven ook een wat romigere structuur.
INGREDIËNTEN
- 4 witlof stronken
- 2 uien
- 2-3 zoete aardappelen
- 1 liter water
- 1 tl Keltisch zeezout
- Kruiden (lavas, peterselie, koriander, nootmuskaat)
BEREIDING
Snij de ui in stukjes en fruit deze aan in een grote pan. Snij de witlof en zoete aardappel ook in stukjes. Voeg de gesneden witlof en zoete aardappel toe. Bak ongeveer 5 minuten mee.
Voeg het water, keltisch zeezout en kruiden toe. Kook het geheel ongeveer 15 minuten. Zorg dat de zoete aardappel en witlof gaar is.
Pureer de soep met een staafmixer.
Proef de soep en voeg eventueel nog wat Keltisch zeezout en kruiden toe voor de smaak.
COURGETTE SOEP
Classic, makkelijk en altijd lekker: courgettesoep. Dit recept kun je overigens voor bijna alle soorten groente gebruiken. Vervang de courgette door de groente die jij lekker vindt.
INGREDIËNTEN
- 2 courgetten
- Optie: 1 ui en teen knoflook
- 1 liter water
- 1 tl Keltisch zeezout
- Kruiden (lavas, marjolein, rozemarijn, basilicum)
- Evt. zonnebloempitten
BEREIDING
Snij de ui en knoflook in stukjes en fruit deze aan in een grote pan. Snij de courgette zoveel mogelijk in gelijke stukken. Voeg de gesneden courgette toe. Bak ongeveer 5 minuten mee.
Voeg het water, Keltisch zeezout en kruiden toe. Kook het geheel ongeveer 10-15 minuten.
Zorg dat de courgette gaar is.
Pureer de soep met een staafmixer.
Proef de soep en voeg eventueel nog wat Keltisch zeezout en kruiden toe voor de smaak.
Serveer de soep eventueel met wat zonnebloempitten.
POMPOENSOEP
Een herfst-winter soep, stevige soep boordevol groente.
INGREDIËNTEN
- 1,5 kg pompoen
- 250 gram wortel
- 2 ui
- 3 teentjes knoflook
- 2 laurierblad
- 1 tl komijnzaad (op poeder)
- 1 liter bouillon (op basis van water, Keltisch zeezout en kruiden)
- Evt. pompoenpitten
BEREIDING
Snij de ui en knoflook in stukjes en fruit deze aan in een grote pan. Snij de wortel en pompoen zoveel mogelijk in gelijke stukken. Voeg de gesneden wortel en pompoen toe. Bak ongeveer 5 minuten mee.
Voeg de bouillon, komijnzaad en laurierblad toe. Kook het geheel minimaal 20 minuten (zorg dat de pompoen stukjes incl. de schil goed zacht zijn).
Verwijder de laurierblaadjes en pureer de soep met een staafmixer.
Serveer de soep eventueel met wat pompoenpitten.
BLOEMKOOLSOEP
Rijk gevulde en romige soep.
INGREDIËNTEN
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 middelgrote bloemkool
- 500 ml (plantaardige) melk
- 500 ml groentebouillon (het liefst vrij van suiker en gist OF water met Keltisch zeezout en kruiden)
- 2-3 aardappelen (gekookt). Eet je een keer gekookte aardappelen? Kook er dan wat meer en bewaar de aardappelen voor deze soep.
- Peper en Keltisch zeezout naar smaak
- Currypoeder, paprikapoeder, peterselie of andere kruiden naar smaak
BEREIDING
Snij de ui en knoflook fijn. Verhit 1 el (kokos)olie of Ghee in een soeppan en fruit de ui ongeveer 5 minuten. Voeg je knoflook toe en fruit nog 1 minuut mee.
Voeg de bloemkool en aardappelen erbij en bak nog ongeveer een minuut.
Schenk de plantaardige melk en bouillon erbij en breng aan de kook. Als het geheel kookt doe je de deksel op de pan en laat 10-15 minuten koken (totdat de bloemkool zacht is).
Pureer de soep met een staafmixer.
Breng op smaak met peper, Keltisch zeezout en kruiden.
LINZENSOEP
Linzensoep is een ideale maaltijdsoep.
INGREDIËNTEN
- 160 gram linzen (ongeweekt en ongekookt)
- 350 gram groenten (ik gebruikte wortel, knolselderij en bloemkool)
- 1,5 liter water
- 1,5 tl Keltisch zeezout
- Kruiden naar smaak
BEREIDING
Snij de groenten fijn. Verhit wat olie in de pan en fruit de groenten enkele minuten aan.
Spoel de linzen goed af en doe deze in de pan erbij.
Voeg ongeveer 1,5 liter water toe. Zorg dat de linzen goed onder water staan, deze nemen nog extra vocht op. Voeg het Keltisch zeezout en kruiden toe. Ben niet te zuinig met kruiden, dit geeft extra smaak.
Kook het geheel ongeveer 10 minuten of totdat de linzen en de groenten gaar zijn.
Proef de soep eerst. Is deze te flauw, dan kun je extra kruiden en/of Keltisch zeezout toevoegen.
Enjoy!