Van haaruitval tot onregelmatige menstruatie
Waar komt het vandaan en wat kun je eraan doen?
- Haar dat futloos zit. Je moet regelmatig naar de kapper om het enigszins wat volume te geven of in model te krijgen
- Ben je afgevallen, krijg je (extreem) haaruitval?
- Je bent niet vooruit te branden en hebt het gevoel altijd wel te kunnen slapen, onverklaarbaar moe zijn terwijl je (naar jouw idee) gezond eet
- Vaak spierpijn en herstel hiervan duurt lang
- Nooit een regelmatige menstruatie en de menstruatie gaat gepaard met ‘veel’ klachten (buikpijn, rugpijn, hoofdpijn, algehele moeheid)
- Blijven hangen in allergieën die vaak ook alleen maar erger worden (en niet te verklaren zijn)
- Nagels die altijd splijten of inscheuren, witte stipjes op de nagels en/of lengte ribbels in de nagels
Maar ook:
- Zogenaamde onoplosbare ijzer te korten
- Vitamine B12 te korten die alleen op te lossen zijn met spuiten
- Überhaupt altijd vitamine te korten en/of slecht opname van voedingsstoffen
- Slechte vertering van je eten
- Chronische klachten zoals diabetes, schildklierklachten, heupklachten, hoge en lage bloeddruk
Je valt van het een in het ander. De klachten die je hebt worden in veel gevallen niet beter en vaak wordt het alleen maar erger of er komt een nieuwe lichamelijke klacht bij.
Je hebt het gevoel dat je gezondheid verder en verder achteruit zakt. Bij de dokter kom je niet altijd verder, je krijgt medicijnen of in het beste geval een supplement. Bij die eerste kun je je afvragen (of ervaren) of het je op langer termijn ook goed doet of het alleen nog maar erger maakt.
Ook als je al jaren verschillende supplementen, vitamines of bepaalde mineralen gebruikt, maar je merkt geen noemenswaardige verschillen.
“Baat het niet dan schaadt het niet”, gaat hier zeker niet op.
Je kunt in veel gevallen zeker schade aanrichten en zeker als je een langere periode dezelfde supplementen gebruikt.
Ook ik moet eerlijk toegeven dat ikzelf en met cliënten bovengenoemde klachten redelijk geworsteld heb.
Gelukkig zijn er veel klachten die ik en mijn cliënten met voeding al enorm hebben kunnen verminderen en soms zelfs zo dat de klachten niet meer aanwezig zijn.
Waar ik vooral mee gestruggled heb de afgelopen jaren is het feit dat veel mensen (waaronder ikzelf) langdurig vitaminen en mineralen te korten hebben en dat deze sowieso niet met voeding op te lossen zijn en vaak ook niet met supplementen.
Je ziet vaak dat het in het begin erg goed gaat en dat je verbetering ervaart, maar na een tijdje de boel afvlakt en vervolgens vergeet je de supplementen zelfs in te nemen.
Dat laatste is voor mij een teken dat het lichaam deze supplementen niet wil hebben of misschien beter gezegd: niet kan gebruiken.
Wat kun je wel doen?
Zoals je altijd van me hoort: start met goede voeding! Voed je lichaam met dat wat het nodig heeft, met kwalitatieve brandstof, groente, fruit, eiwitten, vetten, water.
Daarnaast zijn de ‘standaard’ dingen als voldoende bewegen, voldoende slaap, ontspanning en goede sociale contacten ook erg belangrijk.
Maar wat als je dit allemaal onder controle hebt en je alsnog geen verbetering merkt?
Dan mist je lichaam in de basis voedingsstoffen: mineralen. Ons menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 4% uit mineralen. Mineralen zijn onmisbaar voor het reguleren van vele processen in het lichaam. Wij zijn als mensen niet in staat zelf mineralen aan te maken. De enige manier waarop wij mineralen binnen kunnen krijgen is door middel van voeding.
Mineralen komen van oorsprong voor in de aardbodem. Denk maar aan de verschillende soorten (edel)stenen die er zijn, een verstening van mineralen uit de aardbodem.
Wij eten uit de aardbodem. Groente en fruit wat direct in of op de aarde staat, maar ook dierlijke producten. Dieren eten van de aarde en zetten bepaalde stoffen die voor ons minder goed opneembaar zijn weer om, zodat ook wij, door het eten van dieren of hun producten, deze mineralen kunnen opnemen.
Kwaliteit aardbodem en voeding
Door veelvuldig (verkeerd) gebruik en uitputting van de aardbodem, zijn er vele malen minder mineralen aanwezig in de aardbodem dan er van origine in zat. Om deze reden bevat ook het eten bij langer na niet meer zoveel voedingsstoffen als dat het voorheen bevatte.
Deze tabel geeft hierin een mooi overzicht weer. Nagaande dat ook deze cijfers alweer 22 jaar ‘oud’ zijn.
Je kunt de kwaliteit van je eten verbeteren door biologisch voeding of, nog beter, biologisch dynamisch verbouwde voeding te eten. Er zijn gelukkig steeds meer plekken in Nederland waar je goede kwaliteit voeding kunt kopen. Maar let op dat in de biologische productie van voeding in NL veel haken en ogen zitten, waardoor biologisch dynamisch beter is (dit hoeft zeker niet zo te zijn als jij weet waar je eten vandaan komt, wees vooral kritisch bij massa productie).
Heb je echt mineraal tekorten (waaruit lichamelijk klachten kunnen voortkomen) is het dus bijna onmogelijk deze tekorten aan te vullen met ‘gewoon’ eten.
Hoe weet jij of je mineraal te korten hebt?
De gemakkelijkste en snelste manier is: je lichamelijke klachten in kaart te brengen. De meeste klachten zijn te relateren aan één of meerdere mineralen. Je kunt ook gedegen labonderzoek doen en dan is wat mij betreft een haarmineraal analyse het meest betrouwbaar (geen bloedanalyse).
Synergetische werking mineralen
Mineralen werken samen met klaar. Zo eenvoudig als, ik heb osteoporose, mijn botten hebben calcium en vitamine D nodig om sterk te zijn en dus zet ik calcium en vitamine D in, maar dat werkt dus niet zo. Calcium heeft naast vitamine D ook nog andere mineralen nodig om überhaupt zijn werkt te kunnen doen. Ga je calcium innemen maar heb je niet voldoende van de andere mineralen aanwezig in je lichaam, kan calcium zijn werk niet doen en zal calcium gaan stapelen wat op langer termijn nog meer problemen kan geven.
Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je een goed advies vraagt van iemand die je dit proces ook precies kan uitleggen, jou kan laten zien welke mineralen je waarom en wanneer, in welke volgorde nodig hebt. Op deze manier werk je het snelst en kun je de systemen in je lichaam zo effectief mogelijk zijn of haar werk laten doen.
Alle informatie hierover staat in het boek van Elizabeth Louise Hutjes. Voor professionals hier te verkrijgen.
Hoe kun je mineraal te korten oplossen?
Door je lichamelijke klachten in kaart te brengen (naast dat je goede voeding eet) en advies te vragen over jouw plan van aanpak m.b.t. de mineralen.
Ik werk momenteel met een persoonlijk mineralen advies van vier weken. Per vier weken analyseren we of er een aanpassing nodig is in het advies. Om uiteindelijk (minimaal na drie tot zes maanden) je mineralen zo goed mogelijk op orde te hebben waarna een onderhoud van mineralen en vitamines voldoende is.
De mineralen zijn er in vloeibare elementaire vorm, waardoor ze precies en gericht te doseren zijn. Dus per mineraal kun je precies dat doseren wat jouw lichaam op dat moment nodig heeft.
We starten met het aanvallen van de mineralen waarvan je het meest te kort komt en de mineralen waarvan de basis gelegd moet worden voordat andere mineralen daarop kunnen bouwen. Zo heeft calcium minimaal een basis van Silicium, Boron en Molybdeen nodig maar kan het zomaar zijn dat er naast deze drie mineralen nog één of meerdere andere mineralen eerst aangevuld moeten worden voordat calcium volledig tot werking kan komen (ga hierin niet zelf experimenteren, dit kan slechter uitpakken dan goed voor je is).
Vraag gerust naar de mogelijkheden voor een persoonlijk mineralen advies.
Je mag ook direct een afspraak maken voor een intake gesprek ‘werk aan jezelf’ waarna je direct aan de slag kunt met de mineralen.
Plan je afspraak in