Plan je gratis intake hier
Contact

Zomerse Mocktail

Zomerse Mocktail
Alcoholvrij drankje

Zomerse temperaturen kunnen ervoor zorgen dat je anders drinkt en eet. Sommige mensen hebben minder honger en meer dorst en je kunt geen zin hebben in warm eten.
Iedereen reageert wat dat betreft anders op warme temperaturen (ook in Nederland), maar wat is nou goed om te eten en drinken met deze temperaturen?

Wat eet en/of drink jij met tropische temperaturen?

We gaan vaak anders eten en drinken op het moment dat het buiten warm is. Veel mensen vinden het met warm weer prettiger om salades te eten en eten helemaal geen warme maaltijd meer. Op zich is er niets mis mee om anders te eten met tropische temperaturen. Zolang je niet de hele dag ijsjes eet en je blijft focussen op groente en fruit, zit je meestal wel goed.

Een aantal dagen of perioden echt minder eten is ook helemaal geen probleem. De meeste mensen hebben redelijk wat reserves en over het algemeen kunnen we prima een aantal dagen tot weken zonder eten.

Wat betreft het drinken is dat een ander verhaal. We kunnen geen dag zonder water en met warm weer al helemaal niet. Maar wat doen we vaak met mooi weer? Juist, een terrasje pakken en bbq-en met een alcoholisch drankje erbij.

Is dat verkeerd? Nee helemaal niet, niets is verkeerd. Wat wel een heel groot nadeel is van alcohol (of andere suikerrijke dranken zoals frisdranken en vruchtensappen) is het vermogen om vocht te onttrekken aan je lichaam.

Heb ik kans op uitdroging?

Met warme temperaturen ligt het uitdrogen van je lichaam sneller op de loer dan we vaak denken.
Dit is niet alleen bij kinderen en ouderen het geval. Er worden momenteel steeds meer (jong)volwassenen opgenomen in het ziekenhuis met uitdrogingsverschijnselen.

Hoe kan dit?
Door het warme weer, transpireren we vele malen meer. Door het anders eten, onder andere meer salades en minder warm eten, is de kans op diarree groter. Hierdoor verliezen we vocht maar ook zouten en mineralen. De zouten en mineralen hebben we nodig om het vochtgehalte in ons lichaam in balans te houden.
Daarbij zie en hoor ik veel mensen die structureel te weinig water drinken (lees: max. één glas water per dag drinken). Als je vocht, zouten en mineralen verliest door de warmte, wordt de hoeveelheid vocht in het lichaam drastisch minder en dus de kans op uitdroging groter.
Doe daar nog één of meerdere alcoholische drankjes bovenop en de kans op uitdroging is nog groter.

Hoe weet ik of mijn kans op uitdroging groter is?

Je merkt het vaak als eerste aan je urine. Of juist niet aan je urine als je niet naar het toilet hoeft om te plassen. Normaal gesproken is je urine aan het begin van de dag donker/geler aan kleur en wordt deze gedurende de dag steeds helderder. Is dit niet het geval? Dan drink je te weinig water.
Daarnaast zijn klachten als hoofdpijn, vermoeidheid, slechte concentratie, harde ontlasting, droge huid, ook vaak symptomen en voortekenen van uitdroging.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik niet uitdroog tijdens de hitte?

Water drinken! Dat is echt het belangrijkste. Geen spa rood, ranja, frisdrank, alcohol of vruchtensappen, maar puur water.

Het liefst minimaal 2 liter water en niet alleen tijdens de warme dagen, doe dit altijd, 365 dagen per jaar.
Hoe weet je of je genoeg water drinkt? Drink minimaal 30-35 ml per kilogram lichaamsgewicht aan water.

Hoe kun je dat het beste doen? Drink in bulk. Dus drink direct na het opstaan eerst twee (grote) glazen water. Drink bijvoorbeeld rond 10 uur twee glazen en een half uur voor de lunch weer 2
glazen. Dan heb je voor je lunch al bijna anderhalve liter water gehad. Pak je in de middag minimaal nog één moment waarop je minimaal twee glazen water drinkt, dan heb je voor je avond eten al je twee liter water gedronken.

Waarom geen vruchtensappen, frisdrank en alcohol drinken?

Het verschil tussen frisdrank, alcohol en water zit ‘m niet alleen in de smaak, maar juist in de werking in je lichaam. De suikers in frisdrank en de suikers en alcohol in alcoholische dranken  zorgen ervoor dat er vocht onttrokken wordt uit de cellen van je lichaam.
Dit heeft dus een dubbel uitdrogende werking op het lichaam (en vergeet het uitdrogende effect op onze huid niet…rimpels).

Als je redelijk ‘normaal’ blijft eten (niet te zoutloos en veel groente en fruit), krijg je in de meeste gevallen voldoende zouten en mineralen binnen. Twijfel je hieraan? Dan kun je prima wat vaker
Keltisch zeezout toevoegen aan je water. Dit geeft zouten, mineralen en water.

Drink dus WATER op het moment dat je dorst hebt. Je lichaam heeft niet voor niets dorst. Dit is omdat het vocht te kort komt.

Alcoholvrije cocktail

Met het warme weer is het toch ook wel eens lekker en leuk om een verfrissend drankje te drinken, zodat je lichaam niet uitdroogt. Deze zomerse cocktail is daar perfect voor! Het is zeker geen
vervanger voor water, maar een prima vervanger voor een alcoholische cocktail.

De aardbei-watermeloen mocktail zorgt ook nog eens voor voedingsstoffen en heeft geen uitdrogend effect (zoals alcohol kan hebben). Win-win situatie als je het mij vraagt! Geniet ervan.

INGREDIËNTEN
  • Aardbeien (bijvoorbeeld 100 gram)
  • Watermeloen (bijvoorbeeld 100 gram)
  • Limoen (bijvoorbeeld sap van een halve limoen)
  • Water of bruiswater (bijvoorbeeld 50 ml)
VOORBEREIDING

Neem een afsluitbaar bakje. Pak evenveel aardbeien als watermeloen. Ik zet mijn bakje op de weegschaal en weeg eerst de hoeveelheid aardbeien af die ik heb en doe er vervolgens evenveel
watermeloen bij. Sluit het bakje af en zet het voor minimaal 3 uur in de vriezer. Dit kun je ook prima een dag of week van de tevoren maken.

BEREIDING

Pak een blender of keukenmachine met goede messen, en blend de bevroren aardbeien en watermeloen fijn. Het kan zijn dat het wat lastig gaat in een blender, voeg dan wat water of bruisend
water toe.
Knijp het sap uit een halve of een hele limoen (afhankelijk van de hoeveelheid aardbeien en watermeloen) en voeg deze toe.
Blend het geheel goed door tot een (zo goed als) egale massa.

Schenk de mocktail in mooie glazen en versier met watermeloen, aardbei of limoen en een rietje.
Wacht niet te lang met opdrinken.. daar is deze mocktail veel te lekker voor!

NOTES
  • De verhouding aardbei – watermeloen hoeft niet per se 1:1 te zijn, dit is afhankelijk van wat jij lekker vindt.
  • Je kunt de aardbeien of watermeloen vervangen door ieder fruitsoort die je prima kunt blenden. Denk aan: mango, ananas, blauwe bessen, frambozen, abrikozen, etc.
  • Een citroen in plaats van een limoen kan ook prima.
  • Je kunt er ook nog munt aan toevoegen of garneren met wat munt. Dit geeft een extra frisse smaak.
  • Dit recept is glutenvrij, lactosevrij en volledig plantaardig.
  • Dit recept kan ook prima als onderdeel van je persoonlijk voedingsplan van Metabolic Balance. Neem het fruit en de verhoudingen uit je plan en voeg daar (bruisend)water aan toe.

Enjoy!

Wil je gezonde inspiratie & reminders via e-mail?

Voed jezelf met de juiste informatie
Liefs van Shirley

Wil jij je gezond, levendig en vitaal voelen?

We ontdekken samen wat jouw lichaam nodig heeft

Wanneer je met mij gaat werken zoekt je lichaam tijdens het proces zijn weg naar de juiste balans, waardoor jij fit thuiskomt van je werk, dus niet uitgeblust op de bank zit. Jij leert je lichaam kennen. Je leert jezelf kennen. Je ontdekt wat bij je past. Dat is waar mijn coaching op geënt is. Voor de rest van je leven.

Maak afspraak

Werk aan jezelf (Brons)

  • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
  • Persoonlijke voedings- en leefstijl adviezen
  • 3 coachsessies in de praktijk of online
  • Persoonlijk supplementen advies
  • Optie tot: ondersteunend lab onderzoek (bloedonderzoek, mineralen, zware metalen)
  • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

Online begeleiding (Zilver)

  • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
  • Bloedonderzoek, incl. bv. vitamine D en/of B12 (op de praktijk)
  • Persoonlijk voedingsplan adhv bloedonderzoek
  • Toegang tot online community
  • 6 maanden begeleiding
  • 4 coachsessies in de praktijk
  • Maandelijkse Masterclass online
  • Optie tot: extra lab onderzoek (mineralen, zware metalen)
  • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

€ 1.095,-

Lees meer

1:1 coaching (Goud)

  • Uitgebreide intake (online of op de praktijk)
  • Bloedonderzoek, incl. bv. vitamine D en B12 (op de praktijk)
  • Persoonlijk voedingsplan adhv bloedonderzoek
  • Toegang tot online community
  • 9 maanden begeleiding
  • ± 10 coachsessies in de praktijk of online
  • Optie tot: extra lab onderzoek (mineralen, zware metalen)
  • Optie tot: (voor)ouder heling/regressie sessie in de praktijk

€ 1.500,-

Lees meer

Anderen die je
voor gingen

Vorig jaar ben ik op zoek gegaan naar een methode die mij verder zou brengen in mijn zoektocht naar meer balans in voeding, verlichting van oedeem en welzijn.

Mijn zoektocht bracht mij bij Shirley.

Stabiliteit in mijn hormoonhuishouding en geen gewichtstoename waren mijn doelen.

Shirley nam de tijd en luisterde naar mijn verhaal.

Na het onderzoek kreeg ik een persoonlijk voedingsplan. Het was even wennen om met dit aan de slag te gaan, maar na een paar maanden voelde ik mij goed, had minder pijn en was mijn gewicht zelfs afgenomen!

Het plan geeft mij houvast en kun je elk moment weer oppakken als het even tegenzit.

Het plan is maar een deel van hetgeen mij goed deed. Shirley is een fijne coach en elke afspraak bood mij rust, positiviteit en gaf mij kracht. Ze ziet, hoort, steunt en denkt met JOU mee.

Jessica – 48

Inzicht en bewustwording over wat bij je lichaam past en het daadwerkelijk voedt. Voor mij was het programma van Shirley meer dan een andere kijk op voeding. Shirley kijkt mee en stemt af op je behoefte waar je op dat moment bent. Ik heb er geen strakke nieuwe levensstijl aan over gehouden, juist een paar goede veranderingen die zich echt hebben verankerd. Dankjewel voor je positieve en mooie gesprekken!

Lizzy Geurts van Kessel

Ik ben een half jaar geleden bij Shirley gekomen. Ze heeft samen met mij een persoonlijk plan opgesteld op mn bloedwaarden beschreven. Ik heb dat goed kunnen volhouden tot vandaag de dag. Je lichaam maakt op een lekkere en gezonde manier een reset door. Iets wat me al 2 jaar niet meer lukte. Fitter en energieker ga ik nu door. bijna 11 kilo lichter.
Shirley denkt heel goed met je mee en is een lief en toegankelijk persoon! Dank je wel!

Mireille

Dankzij mijn persoonlijk voedingsplan en de motiverende gesprekken met Shirley voel ik me nu lichamelijk en geestelijk veel beter.
Veel meer energie en minder pijn (fibromyalgie), minder last van mijn darmen en overgangsklachten.
Ik wilde ook graag wat kilo’s kwijt. Uiteindelijk ruim onder mijn streefgewicht gekomen en dat ging nog moeiteloos ook.
Ik heb ook nog nooit zo gevarieerd en lekker gegeten.
Het was in het begin even omschakelen en goed plannen, maar nu gaat het van vanzelf.
Dank je wel Shirley voor de fijne gesprekken, tips en adviezen.

Narda

Gezonde voeding is ontzettend belangrijk, maar voor mij was het lastig om tussen al die gezondheidsadviezen, dieten, tips en nieuwe middeltjes het juiste te vinden. Shirley heeft mij daarin ontzettend fijn begeleidt, ze is betrokken, goed bereikbaar en creëert een gezonde relatie tussen voeding en lijf. Voor mij is het inmiddels een leefstijl geworden ipv een tijdelijke dieet, met de nodige gezondheidswinst! Ik vind het een aanrader voor iedereen!

Herma

Bedankt Shirley! Je hebt echt mijn leven veranderd. Mijn lijf heeft echt jaren en jaren onder stress gestaan waardoor ik hard moest werken om gewicht te verliezen en dit harde werken werkte soms ook averechts.
Na bloedonderzoek een speciaal ‘dieet’ gekregen op basis van voedingsmiddelen die geschikt zijn voor mijn lijf. Dit was in het begin wel een beetje stoeien want ik moest producten gaan mijden die ik dagelijks at, en ineens niet meer ‘mocht’. Al vrij snel voelde ik mij zooo veel beter dat het geen moetje meer was. Het is echt een enorme verandering in leefstijl geworden en met de nodige duidelijke resultaten. Ook de weegschaal werkte al vrij snel mee!!
Super fijn contact gehad en fantastische begeleiding tijdens het proces. Nu bijna 4 maanden verder is het nog steeds onderdeel van mijn dagelijkse lijfstijl.

Niki – 34

Een gezond leven komt van binnenuit

- Shirley Brouwers